Putyin megdöbbentő vagyona felszínre került!

Nemcsak a külföldi oknyomozó-tényfeltáró tudósítók Oroszországból előbb vagy utóbb rendre száműzött hadának, de a Vlagyimir Putyint egyre hangosabban támadó helyi ellenzéknek is sikerül időről időre felkorbácsolni a közhangulatot az oroszok teljhatalmú urával szemben. Most épp a Putyin-vagyon van terítéken.

Ország-világ(markos)2012. 09. 07. péntek2012. 09. 07.

Kép: Russia's President Vladimir Putin watches the men's judo contest match of the London 2012 Paralympics Games in his residence in Novo-Ogarevo outside Moscow late on September 1, 2012. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEY DRUZHININ, Fotó: ALEXEY DRUZHININ

Putyin megdöbbentő vagyona felszínre került!
Russia's President Vladimir Putin watches the men's judo contest match of the London 2012 Paralympics Games in his residence in Novo-Ogarevo outside Moscow late on September 1, 2012. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEY DRUZHININ
Fotó: ALEXEY DRUZHININ

Az egykori miniszterelnök-helyettesnek, Borisz Nyem¬covnak és Leonyid Martnyuknak, a Szolidaritás mozgalom egyik képviselőjének köszönhetően immár Oroszország-szerte is köztudott, hogy a mélységesen megvetett Nyugat vadkapitalistáinak vagyonát is kenterbe veri a régi-új vezető gazdagsága.

„Ezalatt a nyolc év alatt úgy dolgoztam minden erőmmel, mint egy gályarab. Elégedett vagyok a munkám eredményével” – jelentette ki 2008-ban az akkor elnöki mandátumától négy évre épp megváló Putyin. Az elégedettségre minden oka meg is van: hosszú évek során felhalmozott jachtok, repülők, villák és szigetek szolgálják az elnök kényelmét, derül ki a Nyemcovék nevéhez fűződő, Egy gályarab élete című tanulmányból. A hivatalosan évente 25 millió forintnak megfelelő rubelt kereső köztársasági elnök például 58 repülőgép és helikopter közül válogathat. A csúcsdarab az a – közel 40 milliárd forintot érő – Iljusin nevű elnöki gép, amelyen a fürdőszoba aranyberakásokkal díszített, és külön tartozéka egy csaknem húszmillió forintos vécé. Ha Putyin vízre száll, egy egész jachtflottillával szelheti a habokat – az Olimpia nevű jachtjának csak az éves karbantartása ötvenmillió dollárba, több mint tízmilliárd forintba kerül –, autókból pedig a felsőkategóriás Mercedes az esete, ebből a márkából több flottát birtokol. Lakhatási gondjai sincsenek az egyesek szerint Európa leggazdagabb emberének tartott Putyinnak: húsz palota és villa várja gazdáját, de birtokol egy szigetet is, ahol 930 hektáron ezerfős személyzet áll ugrásra készen az elnöki igények kielégítésére. Itt megtalálható többek közt az elnöknek fenntartott templom, medence, étterem, mozi és helikopter-leszállóhely egyaránt.

Az összehasonlítás végett érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államok és Németország vezetőjének mindössze két, az olasz államfőnek három hivatalos rezidenciája van. Ezzel szemben – a rossz nyelvek becslése szerint 40–70 milliárd dolláros (8800–15 400 milliárd forint) magánvagyonon ülő – orosz gályarab csak az elnöksége alatt kilenc villát építtetett. 

Ezek is érdekelhetnek