Fokozódó indulatok

Szíriában nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt a szomszédos Törökország politikusai várták. Pár héttel ezelőtt már az Aszad-rezsim végóráiról beszélt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, ám a közelmúltban újabb fordulatot vett a több mint másfél éve tartó szír belharc: a kormánypárti haderők az ellenzéket szinte teljesen kiszorították a nagyobb városokból.

Ország-világ(markos)2012. 10. 24. szerda2012. 10. 24.

Kép: A Syrian family arrives in Turkey after crossing the Orontes river in a water tank, on the Turkish-Syrian border near the village of Hacipasa in Hatay province October 10, 2012. Scores of Syrian civilians, many of them women with screaming children clinging to their necks, crossed Orontes, a narrow river marking the border with Turkey as they fled the fighting in Azmarin and surrounding villages. Residents from the Turkish village of Hacipasa, nestled among olive groves, helped pull them across in small metal boats. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT), Fotó: © Osman Orsal / Reuters

A Syrian family arrives in Turkey after crossing the Orontes river in a water tank, on the Turkish-Syrian border near the village of Hacipasa in Hatay province
A Syrian family arrives in Turkey after crossing the Orontes river in a water tank, on the Turkish-Syrian border near the village of Hacipasa in Hatay province October 10, 2012. Scores of Syrian civilians, many of them women with screaming children clinging to their necks, crossed Orontes, a narrow river marking the border with Turkey as they fled the fighting in Azmarin and surrounding villages. Residents from the Turkish village of Hacipasa, nestled among olive groves, helped pull them across in small metal boats. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
Fotó: © Osman Orsal / Reuters

Szíria és Törökország között a feszültség csak nőtt azóta, hogy a szír tüzérség átlőtt a határon és megölt öt embert a törökországi határvárosban, Akçakaléban, de több határ menti tűzpárbajról is érkeztek hírek. Az incidenst követően a török parlament egy évre felhatalmazást adott a hadseregnek szír célpontok elleni támadásokhoz. A két ország közötti viszályt tovább mélyítette, hogy a török légierő múlt csütörtökön Ankarában földre kényszerített egy Damaszkuszból Oroszországba tartó polgári repülőgépet azzal a gyanúval, hogy fegyvereket is szállít. Ha e feltételezés nem is igazolódott be teljesen, gondos szemeknek mégis sikerült 16 különböző csomagban tárolt katonai hírközlési eszközökre és rakétaalkatrészekre bukkanniuk. Az Airbus leszállításával a törökök Szíria mellett Moszkvát is újfent magukra haragították, Vlagyimir Putyin elnök törökországi útját bizonytalan időre elhalasztották.

A török miniszterelnök a történtek után ismét élesen bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát amiatt, hogy állandó tagjai eddig képtelenek voltak egyezségre jutni a szíriai rendezés ügyében. Er¬do¬gan nehezményezte, hogy a testület nem tett semmit a humanitárius tragédia megakadályozásáért. Szerinte ez a tehetetlen magatartás csak bátorítja Bassár el-Aszad elnököt népének további gyilkolásában. Az ENSZ BT két állandó tagja, Oroszország és Kína vétójával eddig háromszor szavazott a Damaszkusszal szembeni, nemzetközileg összehangolt fellépés ellen. „Ha arra kell várni, hogy mit fog mondani egy vagy két állandó tag, akkor Szíria sorsa valóban veszélyben forog” – fogalmazott a török miniszterelnök.

A több mint húsz hónapja tartó forradalomban Ankara nyíltan a felkelők oldalán áll. Amerikai sajtóinformációk szerint Dél-Törökországban a CIA képez ki szír felkelőket az Aszad elnök hadserege elleni harcra, és nem megalapozatlan az a gyanú sem, hogy Szaúd-Arábia és Katar, török közvetítéssel havi fizetésben részesíti az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg katonáit.

Ezek is érdekelhetnek