Magyarország végre az élbolyban!

Jól teljesített hazánk a nemi egyenlőtlenségeket és esélyeket vizsgáló nemzetközi kutatásban, ahol 128 ország közül Magyarország a 16. helyen végzett.

Ország-világKovács Réka2012. 10. 31. szerda2012. 10. 31.
Magyarország végre az élbolyban!

A Booz & Company kutatásának apropója, hogy annak ellenére, hogy a következő tíz évben várhatóan egymilliárd nő fog belépni a munkaerőpiacra, a nők jelentette gazdasági, társadalmi potenciál közel sincs igazán kihasználva és elismerve.

A 128 országban készített felmérésben a nők alap-, közép- és felsőfokú tanulmányi lehetőségeit, az egyenlő munkáért egyenlő bérezést elv érvényesülését, a diszkrimináció elleni jogszabályok meglétét és érvényesülését, a gyermekgondozási támogatásokat, valamint a nők tulajdonjogait és hitelfelvételi lehetőségeit vizsgálták, illetve megnézték a nők férfiakhoz viszonyított piaci arányát, a bérkülönbségeket, valamint a nők arányát a cégvezetők és politikusok körében. – írja az ELTE hírlevele.

E szerint ma Ausztráliában a legegyenlőbbek a nők és a férfiak, annak ellenére, hogy előbbiek fizetése még a kontinensnyi országban is elmarad a férfiakétól. Az első helyeket nagyrészt a skandináv és nyugat-európai országok birtokolják, de nagy meglepetésre hazánk 16. helyezettként szintén élen jár a 128 ország között.

Ezzel szemben legrosszabb helyzetben az afrikai országokban élő nők vannak, ugyanakkor a listát nem ők, hanem Jemen zárja.
 

Ezek is érdekelhetnek