Botrány a közszolgálati médiában

Hullanak a fejek a BBC-nél. A brit közszolgálati csatorna az átláthatóság és a döntéshozatali folyamatok tisztázása érdekében újjá szervezi a teljes vezetést. Az alapos önvizsgálat igen csak ráfér az utóbbi időben erkölcsi hitelét vesztett médiumra. Pedig a BBC mindmáig etalon az európai közszolgálati médiában.

Ország-világMarkos2012. 11. 19. hétfő2012. 11. 19.

Kép: LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 12: The BBC's media correspondent Torin Douglas (2nd L) is interviewed outside the BBC headquarters at New Broadcasting House on November 12, 2012 in London, England. Tim Davie has been appointed the acting Director General of the BBC following the resignation of George Entwistle after the broadcasting of an episode of the current affairs programme 'Newsnight' on child abuse allegations which contained errors. (Photo by Oli Scarff/Getty Images), Fotó: Oli Scarff

Crisis Talks Continue At The BBC Following The Resignation Of Director General George Entwistle Over The Newsnight Scandal
LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 12: The BBC's media correspondent Torin Douglas (2nd L) is interviewed outside the BBC headquarters at New Broadcasting House on November 12, 2012 in London, England. Tim Davie has been appointed the acting Director General of the BBC following the resignation of George Entwistle after the broadcasting of an episode of the current affairs programme 'Newsnight' on child abuse allegations which contained errors. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)
Fotó: Oli Scarff

A Brittek hiába mentettek fel – az egykori pedofil sztárműsorvezető, Jimmy Savile ügyében vétkesnek, de legalábbis érintettnek talált – két hírszerkesztőt, a minap már a vezérigazgató is benyújtotta felmondását. Egy újabb botrány kapcsán.

Az alig két hónapja kinevezett George Entwistle székét ugyanannak a műsornak a tényfeltáró filmje rengette meg, aminek egykori műsorvezetője a pedofil Savile volt. A téma is kísértetiesen hajaz az előző esetre: a BBC legnézettebb esti hírműsorának minapi riportja nyomán ugyancsak pedofil bűncselekmény gyanújába keveredett a kormányzó Konzervatív Párt egyik tekintélyes veterán politikusa. A dolog szépséghibája csak annyi, mint utólag kiderült, teljesen alaptalanul. Egy walesi gyermekotthonban több évtizeddel ezelőtt történt gyermekmolesztálással foglalkozó riportban az egyik áldozat azt állította, hogy a 70-es években az intézet a gyerekek szexuális szolgáltatásait árulta, s a „vevők” közt a Konzervatív Párt akkori képviselői is megfordultak. Bár a filmben nem hangzott el Lord Robert Alistair McAlpine neve, az egyik közösségi fórumon már nyíltan őrá terelődött a gyanú. A koronatanú azonban saját bevallása szerint összetévesztette a molesztálók képeit.

Ez utóbbi botrány miatt vállalta hát magára a felelősséget Entwistle, mondván, hogy a vezérigazgató egyben a csatorna főszerkesztője is, akinek illik mindenről tudni, ami házon belül történik. A súlyos döntést nyilván megkönnyítette az a 450 ezer fontos (160 millió Ft) végkielégítés, amit a tulajdonosi grémium nagyvonalú vigaszdíjként felajánlott a távozó vezérnek.
 

Ezek is érdekelhetnek