Csoda történt a magyar gazdaságban!

2012 szeptemberében az építőipari termelés volumene 6,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, melyre évek óta nem volt példa. Az épületek építése 4,2%-kal, az egyéb építményeké 9,4%-kal nőtt a KSH szerint.

Ország-világO. Horváth György2012. 11. 19. hétfő2012. 11. 19.
Csoda történt a magyar gazdaságban!

Szeptemberben az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 6,8%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 5,1%-kal nagyobb volt. Az év első kilenc hónapjában a termelés összesen 5,0%-kal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.

2012 kilencedik havában mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építése 4,2%-kal, az egyéb építményeké 9,4%-kal nőtt, utóbbi az út- és vasútépítési munkák mellett a speciális szaképítés ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 6,5%-kal, az egyéb építményeké 0,6%-kal magasabb volt az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 2,5%-kal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése 3,3%-kal haladta meg a tavaly szeptemberit. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése jelentősen, 11,7%-kal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

A 2012 szeptemberében kötött új szerződések volumene 1,8%-kal nagyobb volt az egy évvel ezelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. szeptemberihez viszonyítva 7,5%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 10,5%-kal nőtt. A növekedés az útépítési munkákra, valamint a szennyvíz- és hulladékkezelési létesítményekre kötött szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2012. szeptember végi szerződésállományának volumene 7,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,4%-kal kisebb, az egyéb építményeké 20,7%-kal magasabb volt, mint 2011. szeptember végén.

Az építőipar termelői árai 2012 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,0%-kal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 1,0%-kal, az egyéb építmények építése ágazatban 2,2%-kal, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,6%-kal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9% és 4,4% között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,3%-kal voltak magasabbak.

Ezek is érdekelhetnek