Megszorítások jövőre is hatnak – mondják a boltosok

Jövőre is 1-2 százalékos fogyasztás-csökkenésre számít az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György. Erről a minap beszélt az Európai Kereskedelem Napján. Az idén hasonló mértékű a visszaesés.

Ország-világO. Horváth György2012. 11. 16. péntek2012. 11. 16.

Kép: Magyar piac szövetkezet I számú szociális bolt hatvan hazai termék zöldség gyümölcs forgalmazás 2011 03 21 Fotó: Kállai Márton

Megszorítások jövőre is hatnak – mondják a boltosok
Magyar piac szövetkezet I számú szociális bolt hatvan hazai termék zöldség gyümölcs forgalmazás 2011 03 21 Fotó: Kállai Márton

Az Európai Kereskedelem Napján a honi szakma szervezetei inkább bajokról, semmint jó hírekről számolhattak be. Így Antalffy Gábor, a KISOSZ ügyvezető elnöke szerint tagságukat jelentősen sújtja a kiszámíthatatlan vállalkozói környezet. Az elnök példaként említette, hogy a nyerőgépek üzemeltetésének szabályozása váratlanul és gyorsan történt, a pénztárgépek bekötése az adóhivatalba pedig többletköltséget jelent. Zs. Szőke Zoltán, a ÁFEOSZ Coop elnöke elmondta: bár a kereskedelemben főleg minimálbéren, illetve szakmai bérminimumon foglalkoztatják az alkalmazottakat, ennek ellenére a dolgozók fontosabbnak tartják a munkahelyek megőrzését a béremeléssel szemben. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára ismertette: az előrejelzések szerint az idén és jövőre 1-2 százalékkal csökken a lakossági fogyasztás. Kiemelte, hogy a kereskedelem jelentős adóbefizető szektor, éves forgalma 8 ezer milliárd forintra becsülhető. A tavalyi ünnepségen elhangzott, hogy 2015-ig nem várható a forgalom bővülése – most úgy tűnik, tavaly jól becsülték aa gazdaság és az ország állapotát.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi és szolgáltatási szekciójának elnöke a kormánytól partnerséget, a terhelésben arányosságot, a tervezéshez kiszámíthatóságot kért. Rámutatott: a kereskedelemben Európában 30 millióan, Magyarországon 530 ezren dolgoznak, a szektor a hazai GDP-ben 13 százalékot tesz ki. Úgy vélte: bebizonyosodott, hogy a plázastop életképtelen, a beruházásra képes kereskedelmi befektetők elmaradnak, az építőipar fejlődését gátolják az elmaradt beruházások. A kereskedelem jogi szabályozása kiszámíthatatlan, és az adók számát sem sikerült csökkentetni - mutatott rá Krisán László. Az ünnepségen átadták a szakminisztérium által alapított Klauzál Gábor Díj, illetve a VOSZ által létrehozott Magyar Kereskedelemért Nagydíj elismeréseket.

Ezek is érdekelhetnek