Az örök dilemma: megengedhető-e az eutanázia?

Nyugat-Európa az eutanázia pártján áll, legalábbis ezt bizonyítja a tizenkét országban végzett felmérés, mely szerint a válaszadók többsége támogatja, hogy a halálos betegek orvosi segítséggel kövessenek el öngyilkosságot.

Ország-világKovács Réka2012. 12. 11. kedd2012. 12. 11.
Az örök dilemma: megengedhető-e az eutanázia?

A Swiss Medical Lawyers Association (SMLA) végeztette azt a felmérést, melyből kiderült, hogy a lakosság mintegy háromnegyede támogatná az eutanáziát, míg a törvényi szabályozás ezt csupán 4 országban – Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában és Svájcban – engedi meg.

A kutatás Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban készült. Ezek közül Németországban és Franciaországban tárgyalnak csak a honatyák arról, engedélyezzék-e, hogy a gyógyíthatatlan betegek, súlyos fogyatékkal élők, illetve kezelhetetlen fájdalommal járó betegségben szenvedők támogatott öngyilkosságát. A felmérés eredményei szerint a németek helyeslik a leginkább, hogy az emberek eldönthessék, mikor és hogyan kívánnak meghalni. A németországi 87 százalékos támogatottsági aránytól a Dániában mért 71 százalékos arányig terjed az egyetértési skála. A sorból egyedül a görögök lógnak ki, ahol csak 52 százalék helyesli a támogatott öngyilkosságot. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Ön hogyan vélekedik az eutanáziáról?


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek