Bécs: zöld és szórakoztató

Kiváló éttermek és kávézók, megbízható, gyors és környezetbarát tömegközlekedés, több mint száz múzeum, 280 császári park és közkert, sokszínű építészet a barokktól a szecesszión át a modernig – a Bécsbe látogató turistát újra és újra visszacsábítják eme kellemes élmények az osztrák fővárosba.

Ország-világ(markos)2012. 12. 14. péntek2012. 12. 14.
Bécs: zöld és szórakoztató

A Mercer nemzetközi tanácsadó vállalat is hasonlóan vonzó helynek találhatja a császárvárost, hiszen immár negyedik alkalommal ítélte oda a világ legélhetőbb városa címet.

A Mercer közelmúltban kiadott közleménye szerint a felmérésben szereplő 221 nagyváros életminőségének elemzéséhez intézmények és cégek külföldön dolgozó munkatársait kérdezték meg a világ minden táján. Az első harminc város között az értékelők ugyan minimális eltérést találtak, de Bécs változatlanul élen jár a biztonság és a tömegközlekedés tekintetében, de az sem csalódik, aki a szórakozás végett keresi fel. A bizonyítvány odaítélői ezeken felül értékelték a politikai, társadalmi és ökonómiai klímát, az orvosi ellátást, a képzési lehetőségeket, összevetették továbbá a szabadidős kínálatot, górcső alá véve az éttermek, a színházak és a mozik nyújtotta kulturális választékot, a sportolási lehetőségeket, a fogyasztási cikkek elérhetőségét az élelmiszerektől az autóig, valamint a környezeti feltételeket a zöldterületektől a légszennyezésig.

Az osztrák fővárost a 2012-es rangsorban Zürich és Auckland, majd München és Vancouver követi. A lista legaljára, a 221. helyre – a tavalyi eredményhez hasonlóan – újra Bagdad került. Budapest 74. helyével Prága mögött a második legélhetőbb kelet-európai városnak találtatott.
 

Ezek is érdekelhetnek