Mi történt Putyinnal?

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt hónapokban tőle szokatlan passzivitással került az orosz média és a világsajtó középpontjába. A mind a mai napig az orosz nők bálványának számító politikus körül egyre több a rejtélyes hír és aggasztó titkolózás.

Ország-világ(markos)2012. 12. 10. hétfő2012. 12. 10.

Kép: RUSSIA-VOTE-CAMPAIGN-PUTIN, Fotó: YURI KADOBNOV

Mi történt Putyinnal?
RUSSIA-VOTE-CAMPAIGN-PUTIN
Fotó: YURI KADOBNOV

Az idén hatvanadik születésnapját és harmadik elnöki újraválasztását is ünneplő államfő hónapok óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, de egyéb számos jel is arra utal, hogy vele valami nincs rendben. A gyanús „apróságok” egyike, hogy a több mint tíz év alatt hagyománnyá vált novemberi Egyenes adás Vlagyimir Putyinnal című, maratoni élő tévés szereplését nyárra halasztották. Az utóbbi időben külpolitikai kötelességeinek sem tett teljesen eleget, jó előre eltervezett indiai, bulgáriai és türkmenisztáni látogatásai rendre elmaradtak, helyette Moszkva környéki rezidenciájáról látta el feladatait. A minap Josihiko Noda japán miniszterelnök mondta le oroszországi vizitjét, meggondolatlan módon épp Putyin rossz egészségi állapotára hivatkozva. S ami persze a legfeltűnőbb, hogy az orosz tévék képernyőjéről is eltűnt az államfő, hőstetteit csak retusált archív felvételeken követhették nyomon hívei.

Eközben Dmitrij Peszkov, az államfő szóvivője nem győzte bizonygatni, hogy Putyin a szokásos munkatempóban dolgozik, csak egy kis sportsérülés áll egészségügyi problémái mögött. A hírek szerint Putyinnak akkor sérült meg a háta, amikor szeptemberben részt vett egy természetvédelmi akción. Motoros sárkányrepülőn kísért szibériai darvakat, de a földet érés közben megsérült. Az elnöki iroda ezt tagadta, és közölte, hogy mindössze meghúzódott a 60 éves politikus egyik izma egy dzsúdóedzésen.

A jó egészség amúgy igencsak ráférne az orosz államfőre, hiszen a december bővelkedik hivatalos elfoglaltságokban. E hét elején például októberben lemondott törökországi látogatását kénytelen pótolni, de odahaza is sok tennivaló várja az Isztambulból hazatérő politikust: éves beszámoló a Parlamentnek és négyórás sajtókonferencia, hogy csak a legfontosabb állomásokat említsük. Ha Putyinnak sikerül végigcsinálnia az év utolsó hónapját komolyabb hiányzás nélkül, jó eséllyel visszaszerezheti az orosz szuperhősnek kijáró bizalmat.

Ezek is érdekelhetnek