Fukusima utóhatás: elhíztak a gyerekek

Csaknem két évvel ezelőtt történt a fukusimai atomerőmű-baleset, s azóta sok mindent előre jeleztek a különféle tudósok meg jósok. Amire viszont senki nem gondolt: a környéken rövid időn belül megnövekedik a túlsúlyos gyerekek száma.

Ország-világKirály Farkas2013. 01. 15. kedd2013. 01. 15.

Kép: Students walk near a geiger counter, measuring a radiation level of 0.12 microsievert per hour, at Omika Elementary School, located about 21 km (13 miles) from the tsunami-crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant, in Minamisoma, Fukushima prefecture, March 8, 2012, ahead of the one-year anniversary of the March 11 earthquake and tsunami. The reopened elementary school, which is the nearest one located to the crippled nuclear power plant, had 205 students before the March 11, 2011 disasters. However, only 91 students remained following its reopening on October 17, 2011. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: DISASTER ANNIVERSARY ENVIRONMENT), Fotó: © Toru Hanai / Reuters

Students walk near a geiger counter at Omika Elementary School in Minamisoma
Students walk near a geiger counter, measuring a radiation level of 0.12 microsievert per hour, at Omika Elementary School, located about 21 km (13 miles) from the tsunami-crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant, in Minamisoma, Fukushima prefecture, March 8, 2012, ahead of the one-year anniversary of the March 11 earthquake and tsunami. The reopened elementary school, which is the nearest one located to the crippled nuclear power plant, had 205 students before the March 11, 2011 disasters. However, only 91 students remained following its reopening on October 17, 2011. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: DISASTER ANNIVERSARY ENVIRONMENT)
Fotó: © Toru Hanai / Reuters

Egy friss japán felmérés eredményeiből viszont kiderült, hogy a Fukusima megyei gyermekek vezetik az országos túlsúlylistát. A „legjobb” eredményeket a hatéves fiúk csoportjában mérték: míg két évvel ezelőtt 100 kisfiú közül 6 volt túlsúlyos, most már 12. De nem sokkal maradnak le tőlük a nyolcéves lányok sem: köztük is majdnem megduplázódott a fölösleges kilókat cipelők száma.

Persze senki ne gondoljon arra, hogy közvetlenül a sugárzás okozza a japán gyerekek elhízását – sokkal inkább a félelem. A baleset után a környék 449 iskolájában csökkentették drasztikusan a szabad ég alatti tevékenységek időtartamát, s e megszorítások mintegy 70 iskolában ma is érvényben vannak. Ám a tanulók étrendjét nem változtatták meg – így az a helyzet állt elő, hogy a korábban szaladgálással-játszással elégetett kalóriamennyiség időközben lerakódott a gyerekek testében. S ha ez még nem lett volna elég, az elhízás felé vezető úton második lépésként ott vannak a megváltozott otthoni szokások: Fukusima környékén a gyerekek (és persze a felnőttek is) iskola után meg szabadnapokon inkább otthon foglalják el magukat, mintsem a falakon kívül.

Voltak, akik már korábban is gondoltak a gyerekekre, így a megyében tucatnyi fedett játszóteret építettek. Ám ez csupán keveseknek kínál izgési-mozgási lehetőséget, mivel egyrészt e játszóházak befogadóképessége korlátozott, másrészt a távolabb lakók nem utaznak több kilométert a gyerekekkel egy kis nyüzsgésért.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek