Meggyalázottak lázadása

Delhiben megkezdődött annak az öt vádlottnak a pere, akik december 16-án egy buszon megerőszakoltak egy 23 éves orvostanhallgató lányt, majd barátjával együtt brutálisan megverték és a meztelen, véresre vert testeket lehajították a járműről. Órákba telt, míg valaki hajlandó volt megállni az autópálya mellett fekvő magatehetetlen pár láttán.

Ország-világ(markos)2013. 01. 12. szombat2013. 01. 12.

Kép: Indian youth hold candles and placards as they take part in a candle light vigil following the gang rape of a student last week in the Indian capital during a rally in Ahmedabad on December 23, 2012. Thousands of protesters throughout India were calling for stepped-up security for women across the country. AFP PHOTO / Sam PANTHAKY, Fotó: SAM PANTHAKY

Meggyalázottak lázadása
Indian youth hold candles and placards as they take part in a candle light vigil following the gang rape of a student last week in the Indian capital during a rally in Ahmedabad on December 23, 2012. Thousands of protesters throughout India were calling for stepped-up security for women across the country. AFP PHOTO / Sam PANTHAKY
Fotó: SAM PANTHAKY

Aznap este nézték meg a Pi élete című, egyébként Indiában is játszódó filmet a bírósággal szemközti moziban. A zsúfolt belvárosból megpróbáltak hazajutni, ám sem taxi, sem riksa nem állt meg integetésükre. Végre jött egy busz, ami abba a városrészbe tartott, ahol a lány lakott a szüleivel, ám a két és fél órás útból pokol lett. A lány december 29-én belehalt sérüléseibe.

A tárgyalás kezdőnapján dühödt férfiak is utcára vonultak „Igazságot akarunk”, „Lógjanak az erőszaktevők” feliratú táblákkal, lincshangulat uralta demonstrációkon tiltakoztak az India-szerte nagyon elterjedt nemi erőszak ellen. Óriási jelentőségűek azok a tömegtüntetések, melyek az ázsiai ország patriarchális, konzervatív, férfiak uralta társadalmában zajlanak, ez ugyanis az első eset, hogy kiállnak a nők leigázása, testi és lelki bántalmazása ellen. Idáig ugyanis nemcsak a hatóságok, de a politikai elit is szemet hunyt a gyengébbik nemet ért támadások felett, ami egyébként nem véletlen. Egy közelmúltbeli felmérés szerint közel 300 politikussal kapcsolatban merült már fel az erőszak vádja. A nők testi-lelki bántalmazását a mindennapi élet szükségszerű velejárójának tekintik egy olyan országban, ahol sokszor inkább elhajtják a magzatot, ha kiderül, lány. A csecsemőket pedig gyakran legyilkolják vagy eladják. Európai számára döbbenetes tény, hogy a távolsági buszokon lefüggönyözött peronok vannak, hogy a molesztáló férfiakat semmi se zavarja. Példát sem tudnak rá, hogy egy segítségért sikoltozó nőért bárki szót, urambocsá’, kezet emelt volna.

Ami a felnőtt áldozatokat illeti, az országos statisztikák lesújtóak: Indiában minden huszadik percben megerőszakolnak egy védtelen nőt, ami azt jelenti, hogy évente közel 24 ezren esnek áldozatul hasonló bűncselekménynek. Ráadásul ez a szám folyamatosan növekszik, csak 2006 óta 25 százalékkal emelkedett a nemi erőszakot elszenvedők száma az ázsiai országban. A nők kiszolgáltatott helyzetét tovább rontja az indiai népesség gyors növekedése, valamint a demográfiai arányok felborulása. Azzal, hogy egyre többen tanulhatnak, dolgozhatnak, a hölgyek szem elé kerültek, legtöbbször bő tunika és szári mögé rejtett „világias” életük bántja a sokszor munka nélkül tengődő, megélhetési gondokkal küszködő férfiak „önérzetét”.

A decemberi eset nyilván nem az utolsó, azóta is több hasonló került nyilvánosságra. Külföldi lapok tudósítói például több olyan ügyről is beszámoltak, amikor a nők jogaiért zajló tüntetésen részt vevő férfiak durván molesztálták az ott felvonuló hölgyeket is. Ám, ha lassan is, de ezzel párhuzamosan az egyszerre lenézett és irigyelt „elnyugatiasodás” is beindult a kontinensnyi országban. A 23 éves lány tragédiájának hatására India-szerte a nők bántalmazásának kivizsgálására újonnan létesített gyorsított eljárású bíróságokat hoztak létre. A felháborodás, most úgy tűnik, minden gátat átszakít. Nemcsak az erőszak lobogójának nevezett függönyök tűntek el a buszokról, de még azt az ügyvédet is megdobálták, akit a bíróság hivatalból rendelt ki az erőszakoskodók védelmére. Önként senki nem vállalta az ügyet – a támadókra ugyanis biztos halál vár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek