Új adót talált ki a kormány: jön az időjósadó!

Alkotmányossági problémákat is felvethet a kormány új, a sajtótermékekre kivetendő különadója. Meteorológiai szolgáltatási díjnak hívják majd, és hihetetlen, de a médiacégeknek kell fizetniük, méghozzá reklámbevételeik arányában, ha közöl időjárás jelentést, ha nem!

Ország-világO. Horváth György2013. 03. 05. kedd2013. 03. 05.
Új adót talált ki a kormány: jön az időjósadó!

Ugyan hihetetlen, de a meteorológiai törvény tervezetében az áll, hogy a médiacégeknek reklámbevételük fél százalékát kell a Meteorológiai Szolgálat Magyar Államkincstárnál vezetett pénzforgalmi számlájára forintban befizetni meteorológiai szolgáltatási díjcímen! Ami nem más, mint egy új különadó. Bevezetésére komolyan készül a kormány, mert a február végén publikussá váló meteorológiai törvény tervezetében szerepel mindez. A 0,5 százalékos reklámbevétel-arányos adó meglehetősen nagy tehernek tűnik, ráadásul független attól, hogy közöl-e egy médium időjárási híreket, vagy sem. Ennek fényében az indoklás különösen érdekes – írta a portfolio.hu. „A közvélemény pontos és hiteles tájékoztatása elengedhetetlen, hiszen az emberek mindennapi élete, munkája, vagyoni biztonsága, sőt akár az élete is szorosan függ az időjárástól. A meteorológiai változások felismeréséhez, nyomon követéséhez országos mérőhálózatokra, adatfeldolgozó és lokális előrejelző rendszerekre van szükség. Az államnak kötelessége, hogy felvállalja az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető időjárási folyamatokkal kapcsolatos tevékenységet” - indokolja a módosítást és a különadó bevezetését a kormány.

Csakhogy annak is ki kell fizetnie az adót, aki nem foglalkozik időjárás jelentéssel. Aki nem fizet, vagy nem határidőre fizet, vagy elmulasztja erre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségét átadni a meteorológiai szakszolgálatnak -hogy aztán ők milyen jogon néznek bele az egyes médiacégek tételes reklámelszámolásába, szerződéseibe az megint csak felvett aggályokat! -, attól már a cég éves nettó árbevételének 0,8 százalékát szedik be büntetésként!

A médiaszolgáltató, a fizetési kötelezettségének alapjául szolgáló, éves reklámbevételéről összesített nyilvántartást vezet, és a befizetési kötelezettség teljesítésének időpontjáig a szolgálat részére megküldi. A szolgálat részére megfizetett szolgáltatási díj a Szolgálat saját bevétele, amely nem vonható el, és arra a Magyarország költségvetéséről szóló törvény által előírt tartalék-, maradványképzési és befizetési kötelezettség nem vonatkozik.
A médiaszolgáltatások

"A törvényjavaslat megszabja, hogy melyek azok a meteorológiai tevékenységek, amelyeket kizárólag állami szervezetek végeznek; pontosan meghatározza ezeket a szervezetek és kijelöli a lehetséges együttműködések kereteit. A jogszabálytervezet több tarifa bevezetéséről is rendelkezik, amelyekre az állampolgárok védelme és anyagi biztonságuk garantálása érdekében van szükség."
 

Ezek is érdekelhetnek