Új húzóágazat a Balkánon a fűtermesztés

Új húzóágazata lett a balkáni országok, különösen Albánia mezőgazdaságának. A helyi „gazdák” nemcsak egyik legbiztosabb, de legjövedelmezőbb bevételi forrása manapság a kannabisztermesztés.

Ország-világ(markos)2013. 03. 22. péntek2013. 03. 22.

Kép: A special police officer sets fire to the cut plants from a field of cannabis in a remote mountainous area of northern Albania, in the village of Ducaj, some 180 km from the capital Tirana on July 31, 2008. Villagers from the poor northern areas use remote plots in isolated mountain areas to plant cannabis, in an effort to hide them from police who are following an eradication programme. AFP PHOTO / GENT SHKULLAKU, Fotó: GENT SHKULLAKU

-
A special police officer sets fire to the cut plants from a field of cannabis in a remote mountainous area of northern Albania, in the village of Ducaj, some 180 km from the capital Tirana on July 31, 2008. Villagers from the poor northern areas use remote plots in isolated mountain areas to plant cannabis, in an effort to hide them from police who are following an eradication programme. AFP PHOTO / GENT SHKULLAKU
Fotó: GENT SHKULLAKU

Ez a legolcsóbb és legegyszerűbben megszerezhető és előállítható kábítószer Európában. Érthető, hogy nagy a kereslet a marihuána iránt. S ahol kereslet van, ott a kínálat sem maradhat el. A termesztés balkáni központja Albánia, fővárosa egy Lazarat nevű falu, ahol Hollandiából importált új, erősebb, rendkívül jó minőségű vadkender termesztése folyik. Tisztában vannak ezzel az albán különleges rendőri erők is, akik a minap megrohamozták a bűnös falut, ám első meglepetésükre az akciót puskatűz fogadta. A közelharcot végül siker koronázta: két személyt letartóztattak és 6000 tő marihuánát megsemmisítettek. A mesés haszonnal kecsegtető albán modellt a szomszédos Macedónia is vonzónak találta, ahol a „szakmai tapasztalatok” átvétele, a jó minőségű holland vetőmagok importja és az extraprofit tette a mezőgazdaság egyik vezető ágazatává a kannabisz termelését. A nyereség nagyságát mutatja, hogy míg 2005-ben egy kiló kannabisz 200 euróba (60 ezer Ft-ba) került, ma a kiváló minőségű anyagért akár 1000 eurót (300 ezer Ft-ot) adnak.

A bőséges termés ellenére Macedónia „csak” tranzitország, egyes becslések szerint mindössze 9000 használó élvezi a régiós marihuána adta örömöket, az Albániából érkező szállítmányok nagy része továbbmegy Görögországba, Olaszországba és Törökországba. Koszovóban és Montenegróban élénk a tiltott szer kereskedelme, ezekben az országokban az üzlet már gyakran cserekereskedelem formájában zajlik – marihuánával fizetnek a heroinért és más kemény drogokért.
 

Ezek is érdekelhetnek