Ferenc pápa a strandon

Első hivatalos, Rio de Janeiróba vezető külföldi útja előtt Ferenc pápának még sikerült jócskán meglepnie római híveit. Mielőtt hétfőn reggel felszállt volna a Rióba tartó magángépe, hogy részt vegyen a július 23. és 28. között megrendezendő katolikus ifjúsági világtalálkozón, előző nap a római Santa Maria Maggiore templomában imádkozott a világ összes fiataljáért.

Ország-világ(markos)2013. 07. 26. péntek2013. 07. 26.

Kép: Pope Francis greets the crowd of faithful from his popemobile in downtown Rio de Janeiro, July 22, 2013. Pope Francis touched down in Rio de Janeiro on Monday, starting his first foreign trip as pontiff and a weeklong series of events expected to attract more than a million people to a gathering of young faithful in Brazil, home to the world's largest Roman Catholic population. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: RELIGION POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX11VCJ, Fotó: © Ueslei Marcelino / Reuters

Pope Francis greets crowd of faithful from popemobile in downtown Rio de Janeiro
Pope Francis greets the crowd of faithful from his popemobile in downtown Rio de Janeiro, July 22, 2013. Pope Francis touched down in Rio de Janeiro on Monday, starting his first foreign trip as pontiff and a weeklong series of events expected to attract more than a million people to a gathering of young faithful in Brazil, home to the world's largest Roman Catholic population. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: RELIGION POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX11VCJ
Fotó: © Ueslei Marcelino / Reuters

Mindezt – ahogy pápává választásakor is tette – őrzőit és védőit maga mögött hagyva, kíséret nélkül. Majd másnap kora reggel, a pápaságának védjegyéül vált szerény stílussal összhangban a Szentatya mindössze egy kézipoggyásszal felszállt az Alitalia Rio de Janeiróba tartó pápai járatra, nemcsak azért, hogy a katolikus Woodstockként is emlegetett eseményen hívő ifjakkal a nagy város homokos tengerpartján találkozzon, hanem, eleget téve egyházfői kötelességeinek is, favellákba, AIDS-eseket gyógyító kórházba és kegyhelyre látogasson. A négy hónapja pápává választott főpapnak ez az első tengeren túli útja, az első alkalom, hogy visszatér saját kontinensére – a „világ végére”, ahogyan megválasztása éjszakáján Dél-Amerikát nevezte.

Rióban most minden Ferenc pápáról szól. A hangulat már az érkezését megelőző napokban is karneváli, annak ellenére, hogy a helyiek – meglovagolva az alig egy hónapja véget ért Világkupa óta tartó médiafigyelmet – a brazil gazdaságot mind jobban eluraló egyenlőtlenségek elleni tüntetéseket is erre az időszakra időzítik. Az újságosstandok falait az új pápa fotóit ábrázoló magazinokkal „tapétázták ki”. A világ minden tájáról ide sereglő fiatalok Ferenc pápás pólókban járják a világtalálkozó helyszínéül szolgáló legendás strandot, a Copacabanát, ahová hatalmas színpadot emeltek az esemény központi helyszínéül. A szervezők több mint egymillió embert várnak a fehér homokos tengerpartra, ahol a hívők hatalmas kivetítőkön csodálhatják az argentin származású pápa által celebrált szabadtéri mise záró rendezvényét.

Bár a rendezvénysorozat még javában tart, a 78 éves egyházfő mögött már most mozgalmas napok állnak. Rögtön érkezését követően izgalmas kalandba bonyolódott, a terepjáró, melynek a város központjába kellett volna szállítania, a sofőr hibájából letért a nekik fenntartott útvonalról, a pápát éljenző tömegben kellett araszolniuk a kormányzói palotájáig, ahol a brazil elnök asszony, Dilma Rousseff társaságában Ferenc pápa nyitotta meg az ifjúsági találkozót. Eközben az antiglobalista Anonymus csoport több száz főből álló tüntetést szervezett az épület előtt, amit később a rendőröknek csak könnygázzal sikerült feloszlatni. A tüntetők nem viselkedtek nagyvonalúan a katolikusok vezetőjével szemben, a csoport amiatt hirdette meg a demonstrációt, hogy a főpapi látogatás az országnak 53 millió dollárba (12 milliárd forint) kerül, amit a brazil adófizetőknek kell állniuk.

Az egyházfő rövid pihenő után szerdán a Riótól délnyugatra 240 km-re található Aparacida városába repült, ahol felkereste a brazilok fő védőszentjeként tisztelt Aparacidai Szűz Mária kegyhelyét. Ellátogatott az egyik leghírhedtebb riói nyomornegyedbe, az autópályák és olajfinomító közé ékelődött, katonai támaszpont és reptér által határolt Man¬guinhosba. A 35 ezer szegénynek otthont adó viskóváros hosszú története egybeforrt a drogbandák véres leszámolásaival, ám a hathatós rendőri jelenlétnek köszönhetően az elmúlt néhány évben sikerült visszaszorítani a bűnözést.

Annak ellenére, hogy még mindig Brazília büszkélkedhet a legnagyobb számú katolikus közösséggel, az utóbbi években jelentősen megnőtt a más, főként evangélikus vallást választók száma. Egy múlt vasárnap megjelent közvélemény-kutatás szerint eddig soha nem látott mélységbe zuhant a magukat katolikusoknak valló brazilok száma: a majdnem 200 millió lakosú országban a 16 év felettieknek csak 57 százaléka tartja magát Szent Péter egyháza követőjének. Ez a szám hat évvel ezelőtt, XVI. Benedek látogatásakor még 64 százalék volt, 1980-ban, II. János Pál riói látogatásakor pedig a ma már hihetetlennek hangzó 89 százalékot is meghaladta. A Vatikán sokat vár a pápa dél-amerikai látogatásától. Ferenc – akinek szegényekkel való őszinte együttérzése, a Szentszék magamutogató pompájának elutasítása még a nem katolikusok számára is megnyerő – azt reméli, sikerül megállítani a katolikus közösség fogyását a dél-amerikai országban. A hétfői megnyitó beszédét is ennek szentelte: arra kérte a világtalálkozón egybegyűlteket, szerezzenek minél több hívet Jézus Krisztusnak.

Ezek is érdekelhetnek