Filmre vett eszelősök

Véletlenül kattintottam rá az interneten egy videomegosztó portál baleseteket bemutató felvételeire. (Akit érdekel, írja be a keresőbe: car crash.) Valamennyi rövid részlet az autókban elhelyezett, a vezető előtti vagy mögötti útszakaszra irányított kamerából származik.

Ország-világBudai Horváth József2013. 07. 04. csütörtök2013. 07. 04.

Kép: Éjszakai Budapest alkohol ittas vezetés kábítószer diszkó baleset részegség piás vezető kerékpáros gázolás 2004 12 27 Fotó: Habik Csaba

Filmre vett eszelősök
Éjszakai Budapest alkohol ittas vezetés kábítószer diszkó baleset részegség piás vezető kerékpáros gázolás 2004 12 27 Fotó: Habik Csaba

A figyelmetlenség, az ostobaság, az agresszivitás valamelyike ül – szerencsére az esemény folytatása sosem látszik, így csak remélni tudom: nem halotti – tort a bejátszásokon. Utazunk, s egyszer csak hátulról vagy oldalról, a semmiből előttünk terem egy irányíthatatlanul kacsázó autó, hogy aztán telibe találjon járművet, árkot, házfalat. Jeges az út, ám a nagyokosnak ez meg sem kottyan, száguld, mígnem megcsúszik, repül, csattan, tarol. Jelzőtábla, piros lámpa? Mi? Hol? Puff. S még jó, ha a járdán baktatókat nem söpri el a bűnös vagy a vétlen jármű behorpadt-összetört maradéka.

A „kedvencem” a legbátrabb sofőr. Látszik, hogy a kamerás kocsi előtt haladva éppen csak elkerül egy balesetet, amikor a kanyarban próbálja megelőzni a teherautót. Az utolsó pillanatban visszatáncol a helyére, szemből meg elszáguld valami járgány, fellélegezhetünk. A kamerás kocsi vezetője okult a jelenetből, így már tisztességesen lemaradva követi az eseményeket. Ám emberünket nem olyan (milyen?) fából faragták! Alig telik el tíz másodperc, újrázik: kidugja az orrát, majd a fél autóját is átteszi a másik sávba. Pechjére. Rohanvást furgon közelít, majd elcsapja a túlságosan sietőt. A videón repül minden szanaszét, a közelbe érve látjuk, az izgága pasas nem csak őrült, de mázlista is: épségben mászik ki az ablakon át a roncsból.

A hideglelést az a két kocsi hozta rám, amelyek egymás mellett versengve rohannak szembe a kamerával. A felvételt készítő autó vezetője szerencsére gyorsan kapcsol, és lelassítva a padkára, félig az árokba kormányozza a járművét. A két eszelős pedig mintha mi sem történt volna, ajánlott tempóban suhan el mellette. Nemrégiben Nyíradonynál egy asszony a három gyermekével találkozott ilyen versenyzőkkel. Az édesanyának nem maradt ideje kitérni, felöklelte őt a szembejövő, életét vesztette a szörnyű balesetben. (A „versenytárs” továbbhajtott...)

Kapacitálnak, hogy szereltessek be kamerát – afféle autós fekete dobozt – a kocsimba, jól jöhet még egy-egy baleset körülményeinek tisztázásakor. Ha rajtam múlna, nélküle nem engednék egyetlen járművet sem forgalomba helyezni!

Ezek is érdekelhetnek