Online bankolásé a jövő

Habár a hazai online bankhasználat már fejlettnek tekinthető, mégis a szomszédos országokkal összevetve Magyarország némiképp lemaradásban van. Ezen a közeljövőben a fiatalok javíthatnak, akik többnyire szívesen használják a gyorsabb és egyszerűbb online banki szolgáltatásokat.

Ország-világKovács Réka2013. 07. 31. szerda2013. 07. 31.
Online bankolásé a jövő

Az internet pénzügyi területen is komoly változásokat hozott az utóbbi években: először az internet használatának tömegessé válása, az utóbbi időben pedig az okostelefon és tablet platformok elterjedésének köszönhetően egyre több ügyfél választja, hogy online intézze banki ügyeit.

A GfK Retail Banking Monitor felmérése szerint a magyarok 19 százaléka intézi banki ügyeit az interneten keresztül. Ez a régió országai között közepes eredménynek számít, bár a számunkra fontos referencia országok között a netbankolók aránya érezhetően magasabb. Az osztrák 75 százalékot nehéz lesz gyorsan utolérni, de sokat kell még fejlődni ahhoz is, hogy megelőzzük Csehországot, Szlovákiát vagy Szlovéniát e tekintetben, ráadásul Lengyelország is „több, mint egy fejjel” jár előttünk az ott tapasztalható 26 százalékos aránnyal.

A netbank használata – ahogy általában az internetezés is – leginkább az érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a 20-39 évesek és a megyeszékhelyen vagy a fővárosban élők körében magasabb. A kivételt a 15-19 éves korosztály jelenti, amelynek túlnyomó többsége nagyon aktív az interneten, de banki igényekkel és kapcsolattal még nem rendelkeznek, ezért körükben az online banki ügyintézés terén komoly kiaknázható lehetőségek állnak rendelkezésre. A netbank kevésbé népszerű az 50 évnél idősebbek, az érettségivel nem rendelkezők és a falusi, kisvárosi lakosság körében.