Fékevesztett indulatok

Egyiptomban „fékezhetetlenné vált a népharag” – közölte a nemrégiben megbuktatott Muzulmán Testvériség szóvivője múlt csütörtökön. Előző nap minden eddiginél véresebb összetűzések zajlottak az egyiptomi rendőrség és az iszlamisták között, az ország nagyvárosait azóta is erőszak és káosz uralja.

Ország-világ(markos)2013. 08. 23. péntek2013. 08. 23.

Kép: Kairó, 2013. augusztus 15. Az előző napi rendőrtámadások egyik áldozatának holtteste mellett gyászolnak hozzátartozók a kairói el-Iman-mecsetben 2013. augusztus 15-én. Augusztus 14-én a rendőrség erőszakkal felszámolta a Mohamed Murszi megdöntött egyiptomi elnököt támogató tüntetők két kairói táborát, az emiatt kirobbant összecsapások halálos áldozatainak száma legalább 525. (MTI/AP/Halil Hamra), Fotó: Halil Hamra

Fékevesztett indulatok
Kairó, 2013. augusztus 15. Az előző napi rendőrtámadások egyik áldozatának holtteste mellett gyászolnak hozzátartozók a kairói el-Iman-mecsetben 2013. augusztus 15-én. Augusztus 14-én a rendőrség erőszakkal felszámolta a Mohamed Murszi megdöntött egyiptomi elnököt támogató tüntetők két kairói táborát, az emiatt kirobbant összecsapások halálos áldozatainak száma legalább 525. (MTI/AP/Halil Hamra)
Fotó: Halil Hamra

A hivatalos közlések szerint 638 ember vesztette életét és 4200-an sebesültek meg az utcai harcokban, ám gyanítható, hogy a halálos áldozatok száma ennél jóval magasabb.

Az egyiptomi rendőrség szerda reggel kezdte meg annak a két kairói térnek a kiürítését, ahol iszlamista tüntetők vertek tábort, és hetek óta ülősztrájkot folytattak, tiltakozva Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen. Bár az an-Nahda téren, valamint a Rabaa el-Adavíja mecsetnél zajlott akció még aznap késő este befejeződött, a harc és zűrzavar folytatódik. Egy, a szerdai összecsapások közelében lévő kairói mecsetből arról számoltak be, hogy a hatóságok nem vesznek tudomást arról a több mint 200 holttestről, amelyeket az előző nap szállítottak az imahelyre, s azóta ott tárolnak. Múlt csütörtökön a testvériség több száz híve megostromolta és felgyújtotta a gízai tartományi kormányzat hivatali épületét Kairó egyik külvárosában. A rengeteg áldozattal járó összecsapások ellenére Hádzim el-Beblávi miniszterelnök előző esti tv-beszédében azt mondta, a rendőrség a lehető legnagyobb visszafogottsággal cselekedett a tüntetők ellen.

A hatóságok, mintha csak olajat akarnának önteni a tűzre, bejelentették, 30 nappal meghosszabbítják Murszi fogva tartását. A volt elnököt gyilkossággal és kémkedéssel vádolják, valamint azzal, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel. A kormány egy hónapra országos szükségállapotot hirdetett és kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriá¬ban és Szuezben, valamint összesen 13 tartományban este hét és reggel hat óra között.

A véres események érzékenyen érintik a Mubarak 2011-es megdöntése óta gazdaságilag gyengélkedő ország húzóerejének számító idegenforgalmat is. Több állam jelezte már, hogy Egyiptomot az utazásra nem javasolt országok közé sorolta. Az orosz külügyminisztérium arra szólította fel állampolgárait, ne utazzanak Egyiptomba, a finn és a norvég idegenforgalmi irodák pedig megkezdték a turisták hazaszállítását. Az orosz idegenforgalmi hivatal becslése szerint jelenleg nagyjából 60 ezer orosz tartózkodik az észak-afrikai országban.

A fékevesztett vérontás számlájára írható az is, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette, idén elmarad a kétévente megrendezett, Fényes Csillag nevű amerikai–egyiptomi közös hadgyakorlat. Obama azonban nyilatkozatában továbbra is óvakodott attól, hogy államcsínynek minősítse az egyiptomi katonai hatalomátvételt. A vonatkozó törvény értelmében ugyanis az Egyesült Államok nem támogathat puccsal hatalomra jutott kormányokat, ami Egyiptom esetében azt jelentené, hogy Washingtonnak fel kellene függesztenie az évi 1,3 milliárd dolláros (312 milliárd Ft) katonai segély folyósítását. Az óvatosság ellenére a Fehér Ház egyre kevésbé tudja befolyásolni az egyiptomi eseményeket, hetek óta eredménytelenül próbálja meg rávenni a Murszi elnököt megdöntő tábornokokat, hogy a Muzulmán Testvériséget is vonják be az új politikai átmenetbe. Az újonnan felállított kormány vezetői úgy vélik, a Testvériség az al-Kaidához hasonló „terrorszervezet”. Ami az elkövetkező heteket, hónapokat illeti, a helyzet javulására nem lehet számítani. A testvériség folytatni akarja az ellenállást, ennek jegyében hirdette meg múlt péntekre „a harag napját”, és milliós tüntetésekre szólította fel a népet.
 

Ezek is érdekelhetnek