Romagyilkosság: első fokon a várt büntetést rótta ki a bíróság

Tényleges életfogytig tartó börtönt és 13 év fegyház. Ez a büntetése annak a négy férfinek, akik az első fokú, nem jogerős ítélet szerint elkövették a hat halálos áldozattal járó romagyilkosságokat.

Ország-világO. Horváth György2013. 08. 06. kedd2013. 08. 06.
Romagyilkosság: első fokon a várt büntetést rótta ki a bíróság

Ma első fokon ítéletet hirdetett a Budapest Környéki Törvényszék a romagyilkosságok ügyében. Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat a bíróság tényleges életfogytig tartó börtönt, míg Csontos István negyedrendű vádlott tizenhárom év fegyházat kapott. Nem mellékese nKiss Árpád elsőrendű vádlottnak 35 millió, Kiss István másodrendű vádlottnak 32 millió, Pető Zsolt harmadrendű vádlottnak 31 millió, Csontos Istvánnak pedig 6 millió forintot kell megfizetnie az állam részére a nem jogerős ítélet szerint. Miszori László bíró szerint a vádlottak tudatosan készültek fegyveres támadásokra azokon a településeken, ahol szerintük romák bűncselekményeket követtek el magyarok ellen. Emlékezetes, hogy a négy első fokon bűnösnek talált férfi 2008-2009-ben kilenc helyszínen lőfegyverekkel 78 lövéssel, 11 gyújtópalackkal támadtak romák otthonaira, mely során sorozatban öt felnőtt és egy kisgyermek meghalt, öten súlyosan megsebesültek, összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették.

A bírói tanács elnöke az MTI jelentése szerint elmondta, hogy Kiss Árpád és Kiss István, az első- és a másodrendű vádlott fiatalon elvesztette édesapját, Pető Zsolt és Csontos István, a harmad- és a negyedrendű vádlott szülei elváltak. A vádbeli cselekmények idején 42 éves Kiss Árpád érettségizett, zenét tanult, a cselekmények idején 33, illetve 34 éves Kiss István és Pető Zsolt korábban szakács, illetve cukrász volt, a 27 éves Csontos István pedig hidegburkoló, majd szerződéses katona, ám mentális problémák miatt leszerelték. A vádlottak közül eddig egyedül Pető Zsolt volt büntetve, egyszer, garázdaság miatt.

Miszori László kitért arra, hogy Kiss István és Pető Zsolt szélsőséges nemzetiszocialista eszméket vallott, szkínhed csoportosulásokban vett részt, Kiss István fiatalon összetűzésbe került romákkal Debrecenben. Hozzátette, Kiss Árpád a 2006. őszi megmozdulásokban nem vett részt, de figyelemmel kísérte azokat, és úgy döntött, hogy kezdeményezően fog fellépni a szerinte cigányok által elkövetett bűncselekmények ellen. Öccsét, Istvánt kivonta a Véres kard elnevezésű debreceni szélsőjobboldali társaságból, és elkezdték tervezni a romák fegyveres "megrendszabályozását".
A Budapest Környéki Törvényszék kedden első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat, a negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

Az ítélethirdetés rendkívül nagy sajtóérdeklődés és fokozott biztonsági intézkedések közepette zajlott. A bíróság épületében sokan hangosan fejezték ki véleményüket: az életfogytiglan kiszabását üdvözölték, a negyedrendű vádlott büntetését kevesellték

Ezek is érdekelhetnek