Vitalij Klicskó lesz Ukrajna elnöke?

A minap hazájától távol, a sportsérülése miatt további mérkőzéseinek egyeztetése okán Mexikóban tartózkodó kilencszeres nehézsúlyú bokszvilágbajnok, Vitalij Klicskó bejelentette: a modernizálás és az életszínvonal emelésének ígéretével indulni kíván a 2015-ös ukrán elnökválasztáson.

Ország-világ(markos)2013. 08. 23. péntek2013. 08. 23.

Kép: Image: 0144859203, License: Rights managed, Wahltag: Boxweltmeister Vitali Klitschko bei der Stimmabgabe im ukrainischen Kiew / 281012 *** Boxing heavyweight champion Vitali Klitschko (R), who currently heads Ukraine's opposition UDAR party, shakes hands with a supporter outside a polling station during the parliamentary elections in Kiev, Ukraine; October 28th, 2012 ***, Place: Ukraine, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Action Press, Fotó: Profimedia-Red Dot

Vitali Klitschko
Image: 0144859203, License: Rights managed, Wahltag: Boxweltmeister Vitali Klitschko bei der Stimmabgabe im ukrainischen Kiew / 281012 *** Boxing heavyweight champion Vitali Klitschko (R), who currently heads Ukraine's opposition UDAR party, shakes hands with a supporter outside a polling station during the parliamentary elections in Kiev, Ukraine; October 28th, 2012 ***, Place: Ukraine, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Action Press
Fotó: Profimedia-Red Dot

A Vasökölnek is becézett bokszoló nemcsak erejének, de ambícióinak is teljében van. Az eszéről és intelligenciájáról is híres sportoló sportágának első olyan világbajnoka, kinek sikerült a doktori címmel is járó PhD-fokozat megszerzése, majd sportkarrierje csúcsán, 2012-ben az Ukrán Demokrata Szövetség a Reformokért párt színeiben a kijevi parlament tagjává választották. A bokszfenomén rövid idő alatt az ottani tisztelt ház egyik legnépszerűbb tagjává vált.

Májusban a három parlamenti ellenzéki párt vezetője, Vitalij Klicsko, Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko mögött álló Haza frakcióvezetője és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke abban állapodtak meg, hogy amennyiben továbbra is kétfordulós lesz az elnökválasztás, a második fordulóba bejutó ellenzéki jelölt mögé állnak. A közvélemény-kutatások szerint a három ellenzéki vezető közül Klicsko a legnépszerűbb az ukrán választók körében. Ráadásul nemcsak az elnöki cím várományosaként tekintenek rá egyre többen. Az egyik közvélemény-kutató cégnek a napokban nyilvánosságra hozott felmérése szerint most Klicskó élvezi a legnagyobb támogatottságot a kijeviek körében is: ha indulna a főpolgármesteri posztért, szinte biztos, hogy ő lenne a befutó. Korábban ellenzéki szövetségesei is támogatásukról biztosították, Klicsko azonban kitérő választ adott arra, hogy elindul-e a kijevi városvezetői tisztségért, bár valószínűsíthető, hogy államfői ambíciói miatt erre a posztra inkább nem jelölteti magát. Mindemellett az is kérdéses, lesz-e folytatás a ringben? Rocky Marciano után minden idők második legsikeresebb bokszolójának egyre kiterjedtebb politikai szerepvállalása sokakban azt a gyanút táplálja, hogy mindez egyet jelent a bokszkesztyűk szögre akasztásával.
 

Ezek is érdekelhetnek