A tűzoltókban bízunk a leginkább

Mely szakmák képviselőiben bízunk a leginkább? Erre kereste a választ a GfK Hungária kutatása, melyből kiderült: a tűzoltók, a postások és a pedagógusok élvezik a legnagyobb bizalmat. Habár a listában némi átrendeződés látható a korábbi évekhez képest, az élbolyban lévő szakmák között jelentős változás nem történt.

Ország-világKovács Réka2013. 11. 26. kedd2013. 11. 26.
A tűzoltókban bízunk a leginkább

Tízből kilenc megkérdezett a tűzoltóknak, a postásoknak és a tanároknak/tanítóknak szavazott bizalmat. Ez utóbbi csoportban egyébként 2008-hoz képest (81 százalék) közel 10 százalékkal bíznak többen 2013-ban.

A lista 4-5. helyén az orvosok és a katonaság áll: nekik idén 84, illetve 79 százalék szavazott bizalmat, közel azonos arányban mint a korábbi években egészen 2008-ig visszamenőleg.

A 74 százalékkal a 7. helyen végzett rendőrök iránti bizalom pozitív irányba fejlődött a válság kezdete óta, csakúgy, mint a környezetvédők (71 százalék) és jótékonysági szervezetek (62 százalék) irányában. Ez utóbbi csoport mintegy 10 százalékkal több válaszadót volt képes megnyerni magának az elmúlt öt évben.

A papság továbbra is minden második (52 százalék), az újságírók pedig tízből három válaszadó bizalmára számíthatnak (34 százalék), az ő esetükben számottevő változás nem látható a 2008. évi adatokhoz képest.

Velük szemben az ügyvédek egyre kevésbé élvezhetik az emberek bizalmát, de hasonlóan leszerepeltek a reklám- és marketingszakemberek, de a bankárok is.

Nem meglepő módon a bizalmi lista legvégén a politikusok állnak, akiknek mindössze a megkérdezettek 16 százaléka szavazott bizalmat idén. Ez az eredmény – bármilyen alacsony – javulást mutat a 2009. és 2010. évben mért arányhoz képest és gyakorlatilag visszaállt a 2008-as szintre (17 százalék).