Ferenc pápa szigora

Száműzte a Vatikán Németország ellentmondásos megítélésű püspökét, a limburgi egyházmegye vezetőjét. A Szentszék részéről szokatlan és ritka lépés, ha úgy tetszik, büntetés azokra a vádakra adott válasz, melyek szerint Franz-Peter Tebartz-van Elst egyházi pénzekből folytatott pazarló és fényűző életet az általa vezetett limburgi egyházmegyében.

Ország-világ(markos)2013. 11. 01. péntek2013. 11. 01.

Kép: Image: 0174213933, License: Rights managed, An ariel picture shows the new building of the bishop's see of bishop Franz-Peter Tebartz-van Elst situated directly in front of the Limburg Cathedral in Limburg, Germany, 09 October 2013. The cost for the construction are said to have reached 31 million Euro. , Place: Germany, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, DPA, Fotó: Profimedia-Red Dot

Skyrocketing costs for new bishop's see in Limburg
Image: 0174213933, License: Rights managed, An ariel picture shows the new building of the bishop's see of bishop Franz-Peter Tebartz-van Elst situated directly in front of the Limburg Cathedral in Limburg, Germany, 09 October 2013. The cost for the construction are said to have reached 31 million Euro. , Place: Germany, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, DPA
Fotó: Profimedia-Red Dot

Még hangsúlyosabbá teszi az esetet, hogy maga Ferenc pápa rendelte el személyesen: a püspök bizonytalan időre – feltehetőleg a nyomozás lezárultáig – távozzon hivatalából.

Az utóbbi időben nemcsak a nemzetközi sajtó, de a hívek részéről is egyre több kritikát kapott a püspöki lak falain belül tapasztalt visszásságok miatt az egyházi vezető. Ahogy korábban már lapunkban hírt adtunk róla, az eredetileg 2,5 millió eurós (750 millió Ft) költségvetéssel tervezett, újonnan épített központra és rezidenciára fordított végösszeg 31 millió eurónál (9,3 milliárd Ft) állt meg. A limburgi vezetéssel kapcsolatban felmerült gondok azonban nemcsak anyagi természetűek, a helyi hívek csalódottsága sem kelti jó hírét az egyháznak. 2012 nyarán a katolikus közösség egy csoportja nyilvánosan önkényes vezetési stílussal vádolta meg Tebartz-van Elstet, ez év elején pedig több mint 4000 német hívő aláírásával is tiltakozott a püspöki adminisztráció viselt ügyei ellen, melyek ellentétesek a Ferenc pápa által hirdetett alázat és szegények egyházának elveivel. A kegyvesztett püspöknek hamarosan a hamburgi bíróság előtt kell számot adnia azzal a tévelygésével kapcsolatban is, miszerint megtévesztő módon, nyilvános esküben tagadta, hogy üzleti osztályon utazott volna tavaly Indiába.

A Limburgban uralkodó vad érzelmeknek némiképp élét veszi a pápa azzal a finom fricskával, amely szerint a „trónfosztott” püspök jövő év elejétől visszakerülhet hivatalába. Bár a megbocsátás képessége az egyik leghasznosabb keresztényi erények közé tartozik, az ítélet ennek ellenére Limburgban zavart és megdöbbenést keltett. Helyi egyházi tisztségviselők körében már megkezdődött a találgatás, mi is lehet a sajátos penitencia üzenete. Odahaza általánosan elterjedt az a vélekedés, miszerint Tebartz-van Elst túl nagy kárt okozott a püspökségnek, nincs jövője az egyházmegyében. Ennek ellenére egy neve elhallgatását kérő vatikáni bennfentes úgy nyilatkozott az egyik német magazinnak, hogy a limburgi püspök „tárgyilagos segítséget” kapott Rómában. A hétfői kellemes hangulatú audiencia után pápai körökben meg vannak győződve arról, hogy Ferenc, a közvélemény nyomására fittyet hányva, nem fogja feláldozni németországi „helytartóját”.
 

Ezek is érdekelhetnek