2-2 Gibraltáron: az több mint bravúr!

Több mint bravúr. - Álltunk már így, hogy lássuk a művünket. Rég volt, tizenéves fiú akkor érzékenyül el, ha oka van rá. Nekünk volt. Vödrökkel a kézben napnyit futkároztunk s locsoltunk. Reménykedve néztük a vizet, hogy ez a mi pályánk lesz, jégstadion. S engedünk reá leányt, ki tetszik, vagy mást, ki nálunk erősebb. Ablakból lestük, mit végeztünk. Éjfél volt, mire a szülők szóltak, ideje lefeküdni. Zuhanásra, káromkodásokra ébredtünk. S tudtuk, ha már a lépcső fagyott, mi van odakint.S volt reklamáció, több autót jégbe szorítottunk, de pálya lett, csillogó, a mienk. Megcsináltuk.

Ország-világGuba Zoltán2014. 04. 25. péntek2014. 04. 25.

Kép: An elevated view during the U17 final football match of the international Easter cup between Spanish Real Madrid and Hungarian Puskas Academy of the 'Pancho' (alias Hungarian-Spanish football legend Ferenc Puskas) Stadium of Puskas Academy' in Felcsut village, Hungary, on April 21, 2014 after the inauguration ceremony of the local stadium. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK, Fotó: ATTILA KISBENEDEK

-
An elevated view during the U17 final football match of the international Easter cup between Spanish Real Madrid and Hungarian Puskas Academy of the 'Pancho' (alias Hungarian-Spanish football legend Ferenc Puskas) Stadium of Puskas Academy' in Felcsut village, Hungary, on April 21, 2014 after the inauguration ceremony of the local stadium. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Fotó: ATTILA KISBENEDEK

S akkor, ha szólunk Burger Julinak, ki koránál fejlettebb volt, feszült rajta blúz, szoknya, hol kellett, s hol férfiszemnek elidőzni kellemes: reklamáló sérelmet felejt, jól jövünk ki az egészből. Julinak hangja nem volt, de ha eldúdolta volna, hogy „nem leszek sohasem a játékszered”, titkon még háton is ütögetnek, hogy fiúk, jégpálya ide, ezt kitaláltátok.

Pályát, stadiont építeni ma sem hálás feladat. Az ellenzék is támad: minek ez nekünk? A hollandoktól kapott nyolc gól már csak nekünk fáj, ők rég elfelejtették. S bukás után jön a feltámadás! Itt van például a Gibraltáron kivívott 2-2. Az több mint bravúr! Ott repülő-leszállópálya keresztezi a főutat, s mindegy, balról vagy jobbról jön, neki van előnye. Időben jött ez a siker, ez a kiharcolt iksz. S időben Felcsúton, Debrecenben a pályaavatás: a kis sikereket is meg kell becsülni. Mert dőlni fog ide a nép, jó a levegő, a tökmag, a bírókat lehet hülyézni. Ez már demokrácia! Négy évig garantáltan lesz hirdetés, néző, bevétel. Utána? Sebaj, Burger Juli nyugdíjba ment, kérésre eldúdol bármit: néhány sör után még meccs helyett is megteszi.

Ezek is érdekelhetnek