Ártatlanul fizet a katasztrófáért a 28 éves nő?

Fiatal kínai nőt raboltak el terroristák.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 14. hétfő2014. 04. 14.
Ártatlanul fizet a katasztrófáért a 28 éves nő?

A maláj gép eltűnése óta egyre feszültebb Kína és Malajzia viszonya.

Iszlám fegyveresek Malajzia északi államának egyik búvárparadicsomában elraboltak egy 28 éves kínai nőt.

A sanghaji nőn kívül a hotel egy Fülöp-szigeteki alkalmazottját is magukkal vitték a terroristák, akik egyre aktívabbak a környéken.

Lemerülőben

„Nem a tűt keressük a szénakazalban, inkább próbáljuk megtalálni a szénakazlat” – így jellemezte a március 8-án eltűnt malajziai repülőgép utáni kétségbeesett hajszát egy, a kutatásban részt vevő szakember a hét elején. E mondat egyben mindent elárul a gép fekete dobozáért indított nemzetközi kutatás reménytelenségéről is. Az idő lejárt, lapzártánkig pedig nem bizonyosodott be, hogy az Indiai-óceán déli részén, 4500 méter mélyről kínai, ausztrál, brit és amerikai hajók által fogott pulzáló jelek valóban a rejtélyes körülmények között eltűnt Boeing–777-es jeladójából érkeztek-e.

A babérkoszorú egyedüli várományosa egyértelműen a média: több mint négy héten át – a fekete doboz elhallgatásáig – sikerült fenntartani a globális feszültséget és érdeklődést. A cilinderből napról napra, hétről hétre került elő egy-egy újabb nyuszi, gyászos masniján azzal – a maláj hatóságok dilettantizmusának is köszönhetően – igen kevés rendelkezésre álló információval, amelyet mesteri módon adagoltak, majd cáfoltak.

A ködösítés mára odáig vezetett, hogy a turizmusból élő dél-ázsiai országgal szemben egyre több kínai cég és közéleti személyiség hirdet bojkottot. A kínaiak dühe nem csitul, úgy érzik, a maláj illetékesek elhallgatják előlük az MH370-es eltűnésének körülményeit.

Az utazásszervező cégek sorra jelentik be, hogy addig nem értékesítenek jegyeket a Malaysia Airlines járataira, amíg nem közlik velük a „teljes igazságot” és „magyarázatot nem adnak az áldozatok hozzátartozóinak, valamint a kínai embereknek”. A tragikus történet nem az óceán fenekén ér véget.

Ezek is érdekelhetnek