Mai várkapitányok

Több okból egyedülálló hazánkban a sümegi erőd: részben azért, mert az oda kirándulók kipróbálhatják a középkor haditechnikáját. A vár tövében található Történelmi Élményparkban az ostromló seregek szerepét játszhatják el a diákok, odafenn pedig megtapasztalhatják, milyen feladat a vár védelme.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 01. kedd2014. 04. 01.
Mai várkapitányok

Azért is különleges e hely, mert ott élő várkapitányokkal beszélhetünk. Ifjabb Papp Imre az édesapjától örökölte e címet, mivel családjuk működteti évtizedek óta a sümegi várat. Ők a gazdái a hozzá tartozó Várcsárdának is, mely a kiránduló osztályok szálláshelye.

- Az osztálykirándulások kedvelt célpontjai vagyunk. Minden évben tízezer diák fordul meg nálunk, és gondoskodunk arról, hogy élményekkel gazdagodjanak az itt töltött egy-két nap alatt. Lovagi tornákat láthatnak a gyerekek, sőt, maguk is kaphatnak olyan fegyvereket, amelyekkel nem okozhatnak kárt, így a végvári vitézek helyébe képzelhetik magukat. Az érettségi szünet hétfőjén minden évben gyermeknapi vártámadást tartunk, s a győztesek jutalomban részesülnek - mondja ifj. Papp Imre.

A várkpitány mintagazdasággal is büszkélkedhet, ott őshonos állatokat és a földművelés hagyományos eszközeit tekinthetik meg. A várban pedig eredeti szablyagyűjteményt és vasúttörténeti kiállítást is megcsodálhatnak.

Ezek is érdekelhetnek