Románia Csillagának védhatalom-ötletét Románia elleni lépésnek vették – itt a lex Tőkés

Nagy többséggel elfogadta a román parlament felsőháza múlt héten azt a törvénymódosítást, amelynek alapján megfoszthatják állami kitüntetésétől az alkotmány bizonyos rendelkezéseit bíráló személyeket.

Ország-világKirály Farkas2014. 04. 08. kedd2014. 04. 08.
 Románia Csillagának védhatalom-ötletét Románia elleni lépésnek vették – itt a lex Tőkés

A módosítás szerint vissza lehet vonni a kitüntetést attól, aki az egységes és oszthatatlan román nemzetállamra, az államnyelvre vagy az ország területének elidegeníthetetlenségére vonatkozó cikkelyeket szóban vagy cselekedetben megsérti.

A vonatkozó törvény módosítása lényegében egyetlen személy ellen irányul. Tőkés László jelenlegi EP-képviselő a román rendszerváltás, az 1989. decemberi események elindításában játszott szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrendet.

Tavaly nyáron azonban, miután Tőkés egy előadásában felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet az erdélyi magyarság érdekében, Victor Ponta kormányfő a kitüntetés visszavonását kérte. Az érdemrend becsületbírósága novemberben méltatlannak minősítette Tőkést a kitüntetésre, de a képviselő beperelte a testületet, Traian Basescu államfő pedig nem adhat ki rendeletet az érdemrend visszavonásáról, amíg nem születik jogerős határozat a perben – a folyamat hónapokig elhúzódhat.

A mostani törvénymódosítás viszont a hasonló eseteket követő eljárást egyszerűsíti.

Ezek is érdekelhetnek