Szorít az orosz függés - tiltakozás kék-sárga-fekete jelképekkel

Kék, sárga és fekete festék fröcskölődik Budán, a Duna partján, szemben a Parlamenttel: fémhordókra öntött tintát püföl dobverőkkel három aktivista. A látványos akcióval a Greenpeace hívja fel a figyelmet az oroszoktól való egyre nagyobb mértékű energiafüggőségünkre.

Ország-világHardi Péter2014. 04. 11. péntek2014. 04. 11.

Fotó: KISS AKOS

Szorít az orosz függés - tiltakozás kék-sárga-fekete jelképekkel Fotó: KISS AKOS

Várható volt, a környezetvédő szervezet nem megy el szó nélkül amellett, hogy újabb lépéssel került közelebb hazánk a paksi atomerőmű bővítéséhez. Ahogy arról már múlt heti számunkban is beszámoltunk, megállapodás született a célt lehetővé tévő hitelmegállapodásról. Azóta elkészült a hiteles fordítás, amely a Greenpeace Facebook-oldalán olvasható.

Ebből kiderül, hogy az orosz fél kormányrendeletben hagyta jóvá a megállapodást, következésképpen így fog tenni a magyar fél is. Kormányrendelethez pedig nincs szükség parlamenti jóváhagyásra, tehát nem teljesül az ígéret, amely szerint a megalakuló új Országgyűlés dönt a kérdésben.

Az oroszoktól való egyre szorítóbb függőségünkben a legvisszásabb az, hogy mindez elkerülhető lenne. Ahelyett, hogy egy minden valószínűség szerint soha meg nem térülő, a környezetre is veszélyt jelentő energiaforrást, az atomot erőltetjük, a takarékosságban és a hatékonyságban lévő óriási lehetőségeinket kellene kihasználnunk.

Amennyi energiára pedig mégis szükségünk van, azt a versenyképes megújulóenergia-rendszer kiépítéséből kellene fedeznünk. Mindez függetlenséget jelentene, hiszen ez az energiaforrás a mienk, ráadásul tiszta is. Már most is az energiaszükségletünk 75 százalékát tudnánk belőle fedezni – tudtuk meg Bozsó Brigittától, a szervezet kampányfelelősétől.

Ezek is érdekelhetnek