'Legyen bátran őszinte, a teszt nem kerül a rendőrség kezére!'

Egy tesztet töltöttem ki, hogy megtudjam, milyen vezető vagyok. (Ámbár erről van némi fogalmam: idestova – lekopogom – negyvenhárom éve vezetek autót egyetlen koccanás nélkül.) A kérdések java a vezetési szokásaim után kutakodott (hetente hány kilométert vezetek, használom-e közben a biztonsági övet és a mobiltelefonomat, ültem-e már ittasan a volán mögé), illetve a biztosítónál nyilvántartott előéletemet, az autóm műszaki állapotának figyelemmel kísérését firtatta.

Ország-világBudai Horváth József2014. 06. 05. csütörtök2014. 06. 05.

Kép: autópálya előzés vezetés kocsi közlekedés forgalom veszély sebesség tábla 2014 05 25 Fotó: Kállai Márton

'Legyen bátran őszinte, a teszt nem kerül a rendőrség kezére!'
autópálya előzés vezetés kocsi közlekedés forgalom veszély sebesség tábla 2014 05 25 Fotó: Kállai Márton

Mivel betartom a szabályokat, tisztességgel válaszolhattam. Mint ahogyan arra a kérdésre is: „Hány km/h sebességgel vezet Ön autópályán? (Legyen bátran őszinte, a teszt nem kerül a rendőrség kezére!)

1. Szeretek gyorsan haladni, egészen biztosan túllépem a megengedett 130 km/h sebességkorlátot.

2. Ahol lehet haladni, ott a maximális megengedett sebességgel autózom vagy néha picit túllépem.

3. Inkább a biztonságos külső sávot választom, és haladok a kényelmes, nyugodt tempómban.” Nos, a 2. választ jelöltem be – és ezen az egyen megbuktam! Az értékelésem így szólt: „Ön vakmerően, gyorsan és magabiztosan vezet. Lehet, hogy egészen biztosan kezeli és ismeri az autóját, megfelelő rutinnal is rendelkezik már az autóvezetésben, de mi van, ha mások figyelmetlenek és bizonytalanok? Önnek nem mindig lesz ideje jól reagálni egy-egy veszélyhelyzetben a nagy sebesség mellett, és beleszaladhat egy súlyos balesetbe. Mások miatt Ön sosem lehet teljes biztonságban.”

Puff neki! De ha „néha picit túllépem” a megengedett sebességhatárt, vessek magamra! Legutóbb mikor is tettem így? Egy kamion előzése közben meglehet, 140-re is felgyorsítottam, hogy a semmiből legalább 200-zal rám rontó-villogótülkölő fekete terepjárót mielőbb magam elé engedhessem…

„Mások miatt Ön sosem lehet teljes biztonságban” – olvasom a teszt rám vonatkozó eredményei között.

Nos, igen, ezzel teljesen egyetértek – mindegy, hogy cammogok-e vagy gyorsan hajtok; egyenrangú útkereszteződéshez érek, ahol nekem van (akarom mondani: volna…) elsőbbségem; a zöld lámpánál épp nem valami „színtévesztővel” hoz-e össze keserű (bal)sorsom…

Végül pedig, a leteremtésemhez csatolva, jutalomképpen megkaptam „a sikeres vezető kilenc jellemvonását”. Íme, nem titkolom el: kíváncsi, kockázatkerülő, előrelátó, megbízható, tanul a hibáiból, egészben gondolkodik, gyakorlatias, nyitott, nem multifunkcionális.

No, a következő alkalommal közzéteszem az autóvezetők túlélési „tízparancsolatát”. Saját termés.

És még csak tesztet sem kell hozzá kitöltenie senkinek…

Ezek is érdekelhetnek