Csak egy hetet élnének így, nem packáznának

Talán majd októberben. - Ha csak egy hetet élnének úgy a döntéshozók, mint mi, nem ülnének annyit a papírokon – e keserű mondat Frankó Zoltán ágasegyházi olvasónk szájából csúszott ki. Telefonom rossz hangulatban érte, éppen aznap délelőtt tudta meg a hírt: most már bizonyos, hogy a közeljövőben nem vezetik be a villanyt a tanyájára, októbernél korábbra nem várhatja azt.

Ország-világHardi Péter2014. 06. 26. csütörtök2014. 06. 26.

Kép: Ballószög, 2103. május 23. Tanyavillamosítás. Tóthék. Fotó: Ujvári Sándor

Csak egy hetet élnének így, nem packáznának
Ballószög, 2103. május 23. Tanyavillamosítás. Tóthék. Fotó: Ujvári Sándor

A gazda százharminc kecskét tart, tejüket vezetékes villany híján bérhűtőben kénytelen tárolni – tetemes többletköltséggel. Nem is beszélve a felesleges szaladgálásról, az idegeskedésről.

Frankó Zoltán tanyáján bő egy éve jártam, már akkor is a villany ügyében. Talán nemsokára megvalósul, írtam akkor. Most már tudom, reménykedésem a 12 érintett ágasegyházi és ballószögi tanyasi család életének gyors jobbra fordulásában ábránd maradt. Nem a pénz hiányzott akkor sem, hanem egy kis odafigyelés. A Vidékfejlesztési Minisztérium életszerűtlenül rövid időre – öt hónapos megvalósulásra – írta ki a pályázatot, miközben a beruházást végző áramszolgáltató, a területileg illetékes Démász 15 hónapra kötött volna rá szerződést. Nem a kivitelezés bonyolultsága miatt, dehogy! A bürokrácia dolgozik ennyire lassan.

Ilyen hosszú határidőre viszont az önkormányzat nem merte megbízni a kivitelezőt. Mert mi van akkor, ha az utófinanszírozású beruházás költségeit a határidő csúszása miatt nem fizetik ki? A minisztérium végül engedélyezte a határidő módosítását – csak éppen olyan hosszú idő elteltével, hogy ezúttal csupán fél hónappal maradt több ideje a szolgáltató kivitelezőnek, mint az előző alkalommal.

A riportot annak idején azzal fejeztem be, hogy az önkormányzat a miniszter személyes, írásbeli ígéretére vár: az elnyert összeget a helyzetre való tekintettel mindenképpen kifizetik.

A napokban ismét felhívott az egyik érintett, a ballószögi Tóth Ferenc: – Még mindig nincs villanyunk – képesztett el a hírrel. Talán nem érkezett meg a miniszter levele? Dehogynem! Az új határidő szerint idén május 31-ig kellett volna végeznie a Démásznak a munkával – ám még el sem kezdték.

Most augusztusi határidőről beszélnek, de hallott ő már rebesgetni októberről is. Pedig valamennyi érintett család régen befizette a rá eső 450 ezer forint körüli összeget. De most már többen is azt fontolgatják, hogy visszakérik a pénzt, mert úgy látják, mindebből nem lesz semmi. Igaz a hír az októberi határidőről – erősítette meg értesülésemet Endre Mónika ballószögi jegyző. Nem rajtuk múlt, az önkormányzat a miniszteri garancia kézhezvételét követően szerződést kötött a kivitelezővel, ám hogy miért az újabb késés, arról már őket kell megkérdeznem.

A vezeték telepítésébe tucatnál több szakhatóságot kell bevonni, azok aláírása, pecsétje nélkül egy kapavágás sem történhet – tájékoztatott készséggel Braun József, a Démász csatlakozási irodavezetője. Ők már tavaly szeptemberben elkezdték ezek beszerzését, de még néhány hónapba beletelik, amíg minden papír a kezükben lesz..

Az ügyet az teszi a szokásosnális bonyolultabbá, hogy az öt hálózat között – amelyről a 12 család elérhető – vannak 20 kilovoltosak. Ráadásul az engedélyek egymásra épülnek, ami azt jelenti, hogy amíg az egyiket nem szerezték be, nem folyamodhatnak a következőért. Némelyiknek az átfutása két hónapba is belekerül – hacsak nem kérik a sürgősségi eljárást. Mert erre is van lehetőség, s akkor öt nap alatt ráteszik a pecséteket a hivatalok – másfélszeres felárért. Szeptember elejére a szolgáltatónak talán már nem lesz más dolga, mint hogy értesítse az ügyfeleit a szereléssel járó áramszünetről. Ezt követően egy hónappal kezdhetik a munkát.

Ezzel a hírrel hívtam vissza Tóth Ferenc olvasónkat, aki időközben hasonló tartalmú értesítést kapott az önkormányzattól. Azóta már beszélt Frankó Zoltánnal is, aki nagyon el van keseredve, fel akarja számolni a gazdaságát. Ne tegye, próbáltam én is lelket önteni a gazdába. Ezt a néhány hónapot kell még kibírnia, s könnyebbedik az élete. Hiszen ígérte mindenki, aki az ügyben illetékes.

Ha nem tartják a szavukat, akkor már engem is szégyenben hagynak.

Ezek is érdekelhetnek