Lőttek a tűzszünetnek - Putyin úgy tesz, mintha meglepődne

Semmit sem ér a Petro Porosenko ukrán elnök által meghirdetett tűzszünet az ország keleti megyéiben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Mintha erről csakis a kijevi vezetés tehetne, az orosz fél pedig puszta elszenvedője lenne a vérontásig fajuló eseményeknek.

Ország-világMunkatársunktól2014. 06. 27. péntek2014. 06. 27.

Kép:

Lőttek a tűzszünetnek - Putyin úgy tesz, mintha meglepődne

Ami a kijevi vezetést illeti, a kormányfő nem fukarkodik a nagyvonalú ígéretekkel, a tűzszüneten kívül a Kelet-Ukrajnában élő oroszok számára nyelvhasználati jogokat, illetve egyéb, központosítást lazító intézkedéseket is meglebegtetett. A donyecki szakadárok azonban egyelőre elutasítóak, és az ukrán kormányerők kivonását sürgették. Az ukrán eseményeket hiba lenne csak feketén és csak fehéren szemlélni: múlt vasárnap Kijevben támadták meg az orosz követség konzulátusát. A katonai összetűzések mellett továbbra is napirenden van az Ukrajna és Oroszország közötti gázárvita.

Az Eustream szlovák gázvezetéküzemeltető – a Gazprom információival összhangban – közölte, hogy nincs fennakadás az Ukrajnán át Európába irányuló gáztranzitban, az árban és az adósság törlesztésében viszont lapzártánkig nem sikerült egyezségre jutnia a két országnak.

Ezek is érdekelhetnek