Lufi, géppuska, bomba, himnusz - Változatos a nacionalizmus eszköztára

Egy nemzet mind fölött - Himnuszra vigyázz!

Ország-világK. F.2014. 06. 23. hétfő2014. 06. 23.

Kép: Image: 0193423858, License: Rights managed, May 12, 2014 - Bangkok, Bangkok, Thailand - SUTHEP THAUGSUBAN and his supporters sing the Thai national anthem while they block Phichai Road near the Parliament building in Bangkok. Several thousand protestors with the People's Democratic Reform Committee (PDRC) blocked access to the Thai Parliament building in Bangkok as a part of their continuing anti-government protests. The Parliament is not currently in session and was dissolved by former Prime Minister Yingluck Shinawatra but the Senate is in session. The protestors are demanding that the Senate dissolve the current Pheu Thai caretaker government and appoint a new Prime Minister and cabinet. Members of the Senate leadership met with Suthep Thaugsuban Monday to discuss the impasse., Place: Thailand, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia-Red Dot

Thai Protestors Block Parliament Building
Image: 0193423858, License: Rights managed, May 12, 2014 - Bangkok, Bangkok, Thailand - SUTHEP THAUGSUBAN and his supporters sing the Thai national anthem while they block Phichai Road near the Parliament building in Bangkok. Several thousand protestors with the People's Democratic Reform Committee (PDRC) blocked access to the Thai Parliament building in Bangkok as a part of their continuing anti-government protests. The Parliament is not currently in session and was dissolved by former Prime Minister Yingluck Shinawatra but the Senate is in session. The protestors are demanding that the Senate dissolve the current Pheu Thai caretaker government and appoint a new Prime Minister and cabinet. Members of the Senate leadership met with Suthep Thaugsuban Monday to discuss the impasse., Place: Thailand, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia-Red Dot

Változatos a nacionalizmus eszköztára, lufiktól és kitűzőktől a géppuskáig és a pokolgépig sok minden belefér. A szó és a muzsika, főleg dalba összeolvadva, előkelő helyet foglal el a palettán. Körkép következik arról, hogyan is próbálnak kisebb-nagyobb nemzetek előnyt kovácsolni távolról nézve nevetségesnek ható eszközökkel, például saját nemzeti daluk piedesztálra emelésével.

KÖTELEZŐ HAPTÁK
Thaiföldön a közelmúltban zajlott puccsal hatalomra került juntának, a Béke és Rend Nemzeti Tanácsának bájos találmányai közé tartoznak a himnuszt népszerűsítő kisfilmek. Íme, az egyik pár mondatban. Három fiatalember sétál a járdán, valamit mutogatnak egymásnak egy telefonon. Egyszer csak felreccsen egy hangosbemondóból a thai himnusz. Egyikük haptákba merevíti magát, majd egy jól irányzott mondattal a másik kettőt is ráveszi: hallgassák vigyázzállásban együtt a himnuszt. Kérdés, hogy naponta hányszor szólalnak meg országszerte a hangosbemondók.

KÖLTÖZÉS LETT A DAL VÉGE
Krímben egy iskolaigazgatót és több tanárt rúgtak ki a nem megfelelő himnusz éneklése miatt. Az egyik jaltai iskola tanévzáró ünnepségén nem az orosz, hanem az ukrán himnuszra zendítettek rá a végzős diákok, tanáraik pedig csatlakoztak hozzájuk. Holott az orosz hatóságok megtiltották, hogy a Krímben a tanévzáró ünnepségeken ukrán nemzeti jelképeket használjanak. Érdekesség: az eseményről a ballagást követően Ukrajnába költözött diákok adták a legtöbb információt, bemártva otthon maradt tanáraikat.

BECSENGETÉS UTÁN
Romániában a Ceaușescu-érára emlékeztető túlzásba eshetnek a himnusz ügyében. A szenátus mindenféle vita nélkül megszavazta, hogy mindennapos kötelező rítus legyen általános iskolában az első óra előtt a nemzeti himnusz eléneklése. A cél az, hogy a gyermekekben kifejlesszék a hazafiság és nemzeti büszkeség érzését. A reggeli éneklés elmulasztását a tanfelügyelőségek 2–6 millió forint közötti bírsággal büntethetnék. A jogszabály tervezői sem a tanárokat, sem a diákokat nem kérdezték meg.

Ezek is érdekelhetnek