Örökre elsüllyedt a méregdrága kütyü

Elnyelte az óceán. - A felszínre került törmelékek arról árulkodnak, hogy az óceánkutatók búcsút mondhatnak az egyik legjobb eszközüknek, a nyolcmillió dolláros (1700 millió forint) Nereus tengeralattjárónak. Ez volt az Egyesült Államok kutatóflottájának ékköve, mellyel korábban sohasem megközelíthető helyeket tudtak felderíteni.

Ország-világUjlaki Ágnes2014. 06. 04. szerda2014. 06. 04.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Örökre elsüllyedt a méregdrága kütyü
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A robotjárművel Új-Zéland északkeleti partjainál, a körülbelül 10 kilométer mély Kermadecárokban történt valami. Valószínűleg a hirtelen nyomásváltozás okozott katasztrófát.

A Nereus 2008 óta önjáró módon vagy távirányítással járta a mélységeket, utóbbi esetben vezetékes kapcsolatban állt a kutatókat szállító hajóval. Telerakták csúcstechnikával, például a laptopokéhoz hasonló lítium-ion akkumulátorokkal, továbbá hajszálvékony üvegszálas hálózat kötötte össze az irányításért felelős rendszereket.

Persze mindig benne volt a pakliban a jármű elvesztésének lehetősége, hiszen szélsőséges körülmények között használták. Mindez azonban sosem tántorította el a tudósokat a bevetésektől, hiszen másképp aligha tudtak volna mintákat begyűjteni a Föld ezen eldugott szegleteiből.

Ezek is érdekelhetnek