Füles ménes

A végtelenbe futó hortobágyi pusztaság remek terep a biogazdálkodásra. Virágoskút – Rózsa Péter biogazdasága –, mely hazánkban a legnagyobbak közé tartozik, jó példa rá, hogy sok mindenre van már kereslet.

Ország-világP. E.2014. 10. 03. péntek2014. 10. 03.
Füles ménes

A maguk előállította, megbízható alapanyagból több százféle (ízfokozótól, tartósítótól és színezéktől mentes) egészséges terméket állítanak elő – tudtuk meg a gazdától. Gazdaságukhoz 25 hektár tartozik, ebből 6 hektár szolgál a fóliás zöldségeknek és illatos fűszernövényeknek.

Mindent biodinamikus módszerekkel termesztenek. A biogyümölcsökből és -zöldségfélékből rostos leveket, lekvárokat, zakuszkát, netán mangalicazsírral kevert padlizsánkrémet készítenek.

A pusztán őshonos állatokkal is foglalkoznak, a szürke marhák mellett mangalicakondát tartanak, a gyöngytyúkok szabadon kapirgálhatnak, sőt szamárménest is legeltetnek.

Bár e jószágban még kevesen látnak fantáziát, a húsából meglepően jó szalámi készül. Azt tervezik, hogy az igazán értékes szamártejet bébiételhez keverve hasznosítják. A zsíros bivalytejből pedig mozzarella készül a Balmazújváros melletti Virágoskúton, ahol a semmiből teremtettek virágzó gazdaságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek