Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A végtelenbe futó hortobágyi pusztaság remek terep a biogazdálkodásra. Virágoskút – Rózsa Péter biogazdasága –, mely hazánkban a legnagyobbak közé tartozik, jó példa rá, hogy sok mindenre van már kereslet.
A maguk előállította, megbízható alapanyagból több százféle (ízfokozótól, tartósítótól és színezéktől mentes) egészséges terméket állítanak elő – tudtuk meg a gazdától. Gazdaságukhoz 25 hektár tartozik, ebből 6 hektár szolgál a fóliás zöldségeknek és illatos fűszernövényeknek.
Mindent biodinamikus módszerekkel termesztenek. A biogyümölcsökből és -zöldségfélékből rostos leveket, lekvárokat, zakuszkát, netán mangalicazsírral kevert padlizsánkrémet készítenek.
A pusztán őshonos állatokkal is foglalkoznak, a szürke marhák mellett mangalicakondát tartanak, a gyöngytyúkok szabadon kapirgálhatnak, sőt szamárménest is legeltetnek.
Bár e jószágban még kevesen látnak fantáziát, a húsából meglepően jó szalámi készül. Azt tervezik, hogy az igazán értékes szamártejet bébiételhez keverve hasznosítják. A zsíros bivalytejből pedig mozzarella készül a Balmazújváros melletti Virágoskúton, ahol a semmiből teremtettek virágzó gazdaságot.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu