Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Csak látszólag egyszerű borbírálónak lenni: ahhoz, hogy valaki felelősen nyilatkozhasson valamilyen tételről, a szakismereten túl kiváló íz- és illatérzékelő képességre, nagy gyakorlati tapasztalatra van szüksége.
Kép: The push is on to make the world of wine more female friendly. Sommeliers now advise to leave the bottle in the middle of the table and not assume the male diners will be sampling the wine. CNS, Image: 23095542, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom, Fotó: Profimedia
A hivatásos borszakértő (sommelier) véleménye ugyanis sorsdöntő lehet egy-egy bor karrierjét illetően. Minthogy azonban a borbíró is ember, s lehet fáradt (netán másnapos) vagy éppen náthás mielőtt a felelősségteljes bírálatnak hozzáfogna, át kell esnie az úgynevezett hárompoharas ellenőrzésen, ami mondhatni, az ő alkalmassági vizsgája. Ennek lényege, hogy két azonos minőségű és egy, az előbbiektől csak alig eltérő bort kóstoltatnak a bírálóval, akinek fel kell ismernie az egy különbözőt. (Ha ezt elvéti, nem zárják ki ugyan, de a bírálatát nem veszik figyelembe.)
A borbírák részint 20, részint pedig 100 pontos értékelési rendszerben minősítik a borokat. Az előbbi esetben a bor színét, tisztaságát, illatát, íz- és zamatvilágát, valamint összbenyomását vizsgálják.
A 100 pontos bírálat során részleteiben is megnézik a fő összetevőket, és az előzőeken túl már a bor megjelenése (látványa), az egyes tulajdonságok (színek, illatok, ízek) erőssége, az egyes borok hossza (másképpen: szájtartóssága, azaz, hogy mennyi ideig marad a szájban az íze) is külön bírálat tárgyát képezi. Mint ahogy a testesség is, azaz hogy mennyire fedi be a szánkat a bor. Ennek megfelelően lehet telt, közepes és vékony az ital.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu