Visszatérnek a gladiátorok

A római Colosseum arénájának újjáépítését javasolta Daniele Manacorda olasz régész. Emlékeztetett rá, hogy a római amfiteátrum közepén levő aréna a XIX. századig megőrizte padlózatát és földdel volt borítva. Akkoriban a látogatók sétálgathattak az arénában és a Colosseum közepéből csodálhatták meg az ókori építményt. Ezt követően bontották ki és tették láthatóvá az egykori porond alatt húzódó szinteket.

Ország-világU. Á.2014. 11. 18. kedd2014. 11. 18.
Visszatérnek a gladiátorok

Az arénára jelenleg nem lehet rálépni. A terv szerint azonban teljes egészében rekonstruálnák, az alatta levő szinteket pedig, ahol egykor többek között az ókori előadásokhoz szükséges emelőszerkezetek és állatketrecek voltak, múzeummá alakítanák át. Az olasz kulturális miniszter lelkesen reagált az elképzelésre, és hozzáfűzte: az aréna újjáépítéséhez csak bátorság kell. Az ötletre az olasz régészek szövetsége is rábólintott, hangsúlyozva, hogy az antik műemlékben történő beavatkozás szakmailag elfogadható és „egyáltalán nem lenne botrányos”.

Az olasz sajtó szerint az újjáépített arénában gladiátorjátékokat mutathatnának be vagy koncerteket rendezhetnének. A Titus császár által i. sz. 80-ban felavatott Colosseum Róma kőből épített első amfiteátruma. Megnyitásakor 100 napig tartó játékokkal ünnepelték, s egészen a VI. századig rendeztek benne gladiátor- és más játékokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek