Ázik a sós hús, jönnek népnevelők, a néni békét akar

Ezt írtuk a Szabad Föld régi számaiban… (február első hetében)

Ország-világSZF-ajánló2015. 02. 11. szerda2015. 02. 11.
Ázik a sós hús, jönnek népnevelők, a néni békét akar

1955.
Kürti néni sós disznóhúst áztat, a legényfiú halkan játszik a citerán, amikor a népnevelők megérkeznek. Békeívet hoznak, hogy a háziak is írják oda nevüket a háború ellen tiltakozó százmilliók mellé. Kürti néni veszi a ceruzát, de megáll a keze, s nézi, csak nézi a papírt, amit a helybeli kis úttörők díszítettek. Mi ment végbe a lelkében? Megértette, hogy ez az aláírás az ő háborúellenes tiltakozása. Még erősebben megszorítja a ceruzát, úgy írja oda nevét. Ha lehetne, kőbe, vasba vésné, hogy ő, Kürti Lajosné soha nem akar háborút. Estére a háromezres Mezőtárkány minden felnőtt lakosa aláírja a békeívet.

1965.
Február elsején hatályba lépett az új KRESZ. Néhány a változásokból. Már nemcsak a motorkerékpár vezetőjének, hanem az utasának is kötelező a bukósisak. Eddig csak akkor kellett az utasnak is bukósisakot húznia, ha 60 kilométeres sebességnél is gyorsabban közlekedtek, de ennek betartása nem volt ellenőrizhető. Közúton és közterületen mostantól kerékpár csak lezárva, lelakatolva tartható. A segédmotoros kerékpárok 40 helyett már 50 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek, amelyik ennél is nagyobb sebességre képes, az motorkerékpárnak minősül, le kell vizsgáztatni és rendszámmal ellátni.

1975.
Nyolc éve várja a Nakon élő, 78 éves feltaláló, hogy valaki foglalkozzon készítményével, amely gyorsan enyhíti és gyógyítja az égési sérüléseket. Ám Széles Lajos találmányával hivatalosan senki sem törődik, dacára az általa kezelt és meggyógyult betegek százainak. Holott negyven év után azért jött haza Dél-Amerikából, hogy találmányát itthon kamatoztassa. Most elkeseredésében levelet írt Uruguayba, hogy felajánlja találmányát, az Irix nevű szert, mivel arra Magyarországon nem tartanak igényt.

1985.
Az idén első alkalommal több színes, mint fekete-fehér tévét hoz forgalomba a kereskedelem. A két hazai gyártó, a Videoton és az Orion 167 ezer színes televízió gyártását ígéri, ami ugyan 30 százalékkal több a tavalyi mennyiségnél, ám még mindig nem elég. A hiányt külföldi készülékekkel igyekeznek pótolni. A kis képernyős, színes Junoszty televíziókon kívül az idén megjelennek az üzletekben a nagyképernyős, színes szovjet készülékek is.

1995.
Január elsején, 93 éves korában elhunyt Wigner Jenő, magyar Nobel-díjas tudós. A budapesti születésű fizikus a ’30-as évek elején emigrált Amerikába, ahol hatvan éven át tanított a princetoni egyetemen. Wigner és Szilárd Leó vette rá Albert Einsteint, hogy írjon levelet Roosevelt elnöknek az akkoriban felfedezett maghasadásról, amely komoly távlatokat nyitott a fegyverkezés terén. A sors paradoxona, hogy a világ legszelídebb, legbékésebb embere működött közre a világ legpusztítóbb fegyverének létrehozásán.

2005.
Egy kisalföldi faluban élt egy házaspár, két gyerekkel. A férfi napszámba járt egy idősebb falubelihez, akitől, amikor megszorultak, olykor kölcsön is kért. Az öreg kamat helyett azt javasolta, hogy megkaphassa a kölcsönkérő asszonyát. A férfiak megegyeztek, amivel az asszonyka is egyetértett. Évekig ment ez így. A kölcsön után megjelent az idős falubéli, a gyerekeknek hozott egy kis csokit, akik az apjukkal a konyhában ücsörögve várták a kamat beteljesülését…Végül a gyerekek kottyantották el a furcsa hitelt, bírósági ügy lett a dologból, amit a vádlottak nem nagyon értenek. Hiszen a kölcsön után kamat jár, ez a dolgok rendje…