Drogozás a gyermekvárás közben - Elszúrt rajt után

A VÁRANDÓSSÁG ÉS A DROGOZÁS egyidejűsége erős indulatokat vált ki a társadalomban. Az érintett kismamák bizalmatlanok az egészségügy szereplőivel és a szociális segítőkkel szemben, ám segítségre nekik is szükségük van.

Ország-világLengyel Gabriella2015. 02. 18. szerda2015. 02. 18.

Kép: , Image: 155893487, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis Crush, Fotó: Profimedia

Depressed Pregnant Teen
, Image: 155893487, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis Crush
Fotó: Profimedia

Budapesten a VIII. kerületi Kálvária térre, a Józan Babák Klubba tartok, melyet inkább a munkatársak elhivatottsága, mintsem a pénzügyi támogatás tart életben. Oberth József, a klub vezetője fogad, s azzal kezdi: a drogfogyasztásról általánosságban, így a várandósok esetében sem beszélhetünk. Többnyire szégyellik bevallani, hogy elszívtak egy-két füves cigarettát. Aki csupán egyetlen alkalommal használt valamilyen szert a buliban, s időközben kiderül, hogy állapotos, éppen úgy megrémül, mint a rendszeres, kőkemény használó. Retteg, hogy valami baja lesz a gyereknek, ugyanakkor nem szeretné, ha rásütnék a szenvedélybetegség bélyegét.

– A hazai egészségügyi rendszerből jelenleg hiányoznak az e problémára felkészített szakemberek, miként azok a kórházi osztályok is, ahol a szóban forgó kismamák speciális ellátást kaphatnának. Ha valamelyikük bevallja, hogy drogozott, az előítéleteken túl a legritkább esetben találkozik hasznos tanáccsal, ezért sokan menekülnek a rendszerből, s csak a szülés idején kerülnek elő – mondja Oberth József.

Ezért végez hiánypótló munkát a Józan Babák Klub, ahol a jelentkezőket a szakemberek mellett hasonló helyzetet megélt, ma már tiszta anyák segítőként támogatják. Az ő hitelességük megkérdőjelezhetetlen: ismerik a szerhasználó félelmeit, az adott környék helyszíneit és drogosait.

– Ezek a nők szinte kivétel nélkül szeretnék megtartani a gyermeküket, de attól félnek, hogy megpróbálják őket lebeszélni a gyermekvállalásról. Orvost találni sem könnyű – jelzi a probléma összetettségét a szakember –, megesik, hogy három-négy kórházból, bentlakásos szociális intézményből is elküldenek, amikor elmondom, hogy drogos kismamának keresünk helyet. Sok munkánk fekszik a kapcsolatok kialakításában, hogy legyenek olyan orvosok, védőnők, kórházi szociális munkások, akik emberileg és szakmailag is alkalmasak a drogos nők kezelésére, ellátására. Sok kismama esetében generációs minta a drogozás, már a szüleik is éltek vele. Mivel a klubhoz jellemzően a húszas-harmincas éveikben járó nők fordulnak, felmerül a kérdés: miből fedezik szenvedélyük költségeit? Különösen az injekciós szerhasználatnál forrásként nem ritkán a prostitúció búvik meg a háttérben – tájékoztat a szakember. – A kismamák többnyire szájhagyomány útján kapnak információt a klubról. Ha eljönnek, ismertetjük velük az alapvető tudnivalókat: hogyan működik a terhesgondozás, milyen szociális juttatásokat kaphatnak, ha megszületik a baba. A célunk az, hogy minél nagyobb önállósággal képviseljék magukat, intézzék az ügyeiket. Akinél ez nem megy, a segítője elkíséri a vizsgálatokra, a hivatalokba. Megesik, hogy egyesek a támogató kapcsolatot csak a születendő gyerek miatt veszik igénybe, az addiktológiai ellátásra nem nyitottak. A többség azonban komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a magzat érdekében megőrizze a józanságát, mérsékelje a szerhasználatot. Ez lehet az első lépés a leszokás felé. S ha valaki mégsem tud megszabadulni a káros szenvedélyétől, akkor is megilletik a többi várandósnak kijáró esélyek és jogok.

Ezek is érdekelhetnek