Egy gonddal kevesebb

Február 18-tól hazánkban nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, mely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Lejárt ugyanis a rendelkezés elfogadását követő egyéves türelmi idő, amely a jogszabály életbe lépése előtt legyártott előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozik.

Ország-világ(kas)2015. 02. 26. csütörtök2015. 02. 26.

Kép: Zila kávéház krisztina cukrászda budapest üllői út 452 2011 05 10 Fotó: Kállai Márton

Egy gonddal kevesebb
Zila kávéház krisztina cukrászda budapest üllői út 452 2011 05 10 Fotó: Kállai Márton

Transzzsírok képződhetnek természetes úton, így jelen vannak a tejben és a tejtermékekben is. Ezekre a termékekre nem vonatkozik a szabályozás. Másrészt létrejöhetnek mesterségesen, a növényi olajok szilárdító kezelése során, például a margarinok előállításakor. A margarin gyártásánál ma már inkább használják a szobahőmérsékleten is szilárd pálmazsírt, de sütőipari, cukrászati termékekben előszeretettel alkalmazzák még a transzzsírokat.

A transzzsír molekuláris szerkezete kevésbé tekervényes a természetes olajénál, amelyből előállítják, így jóval nagyobb helyet foglal el – ahogy a kinyújtott spirálrugó is terjedelmesebb, mint az összenyomott –, ezért hamarabb dugaszol el egy véreret. Ezen felül rossz hatással van a koleszterin szervezetbeli egyensúlyára is. E téren most alapvető változás történik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek