Falánkabb? Bújósabb? Szelídebb? Milyen lesz az ivartalanított kutya?

Múlt heti számunkban belekezdtem Sancho kutyám elvesztett férfiasságának siratásába – vagyis az ivartalanításáról és annak következményeiről volt és lesz szó a továbbiakban is –, de mielőtt folytatnánk a történetet, előbb arról, hogy változott-e, és ha igen, milyen irányba négylábú tündérmackóm viselkedése.

Ország-világSzücs Gábor2015. 02. 26. csütörtök2015. 02. 26.
Falánkabb? Bújósabb? Szelídebb? Milyen lesz az ivartalanított kutya?

Ugyebár azt mondják, hogy az ilyen műtét után három változásra lehet számítani: falánkabb lesz, bújósabb lesz és kevésbé agresszív lesz. Nos, ami az elsőt illeti: tökéletesen beigazolódott a jóslat. S ami a legdöbbenetesebb, nem egy-két hét elteltével vettük észre, hogy mintha többet enne a kutyánk, nem: máról holnapra következett be a változás. Ugyan enni mindig is szeretett, de azért egy két és fél éves berni pásztor már régen felhagyott a mindenevéssel, a konyhai hisztériákkal, hogy mindenbe belenézzen, legyen az szemetes, mosogatógép, tűzhely vagy asztal teteje. Nos, jelentem, teljes visszaesésről számolhatok be: ugyanaz az evőőrült garázdálkodik az életünkben, akit már régen sikerült „konyhatisztává” nevelnünk. Próbálunk türelmesek lenni, hiszen erről a változásról leginkább mi tehetünk, s próbáljuk nem halálra zabáltatni, hiszen egy ilyen típusú kutyának bőven elég a maga 50-55-60 kilóját cipelni, nem akarjuk tönkretenni jövendő életét a pillanatok alatt magára húzott túlsúllyal.

A kettes számú jövendölés szerint az ivartalanított kutyák bújósabbak lesznek. Nos, ebben túlzott változást nem tapasztalok, ugyanis Sancho eddig is bújós, mérhetetlenül kedves volt. Azt hiszem, ez leginkább helyi sajátosság kérdése: ha valaki együtt él a kutyájával, annak nyilvánvalóan sokkal több ilyen jellegű tapasztalata lehet, mint aki kint, uram bocsá’ megkötve tartja. (Sokadszor elismétlem: az állandó megkötést tiltja a törvény!) Az ember (gazda) közelségében élő kutyától százszor több kedvességet, figyelmet, törődést kaphat a családja, mint egy „kivert” kutyától.

S ugyanígy: a hármas számú prognózis – már tudniillik, hogy megszűnik vagy jelentősen mérséklődik az ivartalanított hímkutyák agressziója – sem tapasztalható. Gondolom, leginkább azért, mert eddig sem volt agresszív. Sőt, három berni pásztor után kijelenthetem: a berni pásztor a legbékésebb négylábúak egyike. Ami egyébként azért is érdekes, mert eredendő „foglalkozásként” a svájci hegyekben őrizte a tehéncsordát többek között a farkasok támadásától is. Vagyis nem mondható egy félénk egyednek, mégis, soha egyikük sem élt vissza mérhetetlen erejével.

Vagyis, összefoglalva: a háromból egy próféciát mindenképpen igaznak kell nyilvánítsak, ami nem jelenti azt, hogy a másik kettő butaság lenne.
(Folytatjuk.)

Ezek is érdekelhetnek