Görög rulett: több mint kockázatos játszma

Továbbra is a nyomásgyakorlás politikáját folytatja az új görög kormány. Immár többhetes, eredménytelen nemzetközi road-show után még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy nem folytatják az eddigi adósságfinanszírozó programot. A döntés több mint kockázatos, ugyanis az adósságfinanszírozási megállapodás következő esedékes részét (7,2 milliárd euró) sem akarják már lehívni.

Ország-világM. M.2015. 02. 13. péntek2015. 02. 13.

Kép: A homeless man lies on the pavement in front of a bank while a woman withdraws money from the ATM in Athens on January 18, 2015. (Photo by Kostis Ntantamis/NurPhoto), Image: 215643402, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for use by or for Time, Inc. Not available for license to or for use in France. For multi-territory license please contact your Corbis Account Representative., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Greek economic crisis in pre-election period
A homeless man lies on the pavement in front of a bank while a woman withdraws money from the ATM in Athens on January 18, 2015. (Photo by Kostis Ntantamis/NurPhoto), Image: 215643402, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for use by or for Time, Inc. Not available for license to or for use in France. For multi-territory license please contact your Corbis Account Representative., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

Helyette további 8 milliárd euró erejéig rövid lejáratú görög kincstárjegyek piaci értékesítésére akarnak engedélyt kérni, valamint az EKB és más eurózóna-hatóságok által eddig átvett és a piacon nyereséggel értékesített görög államkövetvények nyereségét – 1,9 milliárd eurót – szeretnék megkapni. Ebből az összesen 10 milliárd euróból szerintük ki tudnák húzni addig, amíg megszületik az új megállapodás a hitelezőkkel a jövőbeni teljesítés módosított feltételeiről. Ez megnövelhetné a hitelek futamidejét, továbbá az intézményi hitelezők felé GDP-növekedéshez kötött új görög kötvényekre cserélnék be az eddigi tartozást.

Közben az Európai Központi Bank is emelt a téten. Az eurózóna úgy döntött, a görög bankok február 11-től nem kaphatnak hitelt az EKB-tól a görög állampapírok felhasználásával, így a hellén bankok bajba kerülhetnek. A fizetésképtelenséget a görög pénzügyminiszter sem zárta ki. Jeorjiosz Sztathakisz a német pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäubléval történt megbeszélés után optimistán nyilatkozott. Bár semmiben nem értettek egyet, és a német miniszter megerősítette, hogy kicsit sem lesz engedékeny a Nyugat a görögökkel szemben, augusztusig van még pénz.

Ezek is érdekelhetnek