Ketyegő szeszbomba - Teljes letargiában a főzők

A tisztességes vállalkozások sorban tönkremennek. Nagy riport olvasható a friss, február 13-i Szabad Földben, "Zugfőzdékben rotyog" címmel.

Ország-világSZF-ajánló2015. 02. 14. szombat2015. 02. 14.
Ketyegő szeszbomba - Teljes letargiában a főzők

Ilyenkor, télvíz idején szokatlan a bérfőzdékben a kihűlt főzőüst, az üresen kongó tartály. A pálinkafőzőknek a január, február még javában főszezonnak számít. Vajon mi változott egyik napról a másikra? Rossz volt a tavalyi gyümölcstermés? Netán kisivó lett a magyar? Nem kell kétségbeesni, e nemzethalállal felérő fordulattól még igencsak messze állunk. Viszont négyévnyi nevetve vigadás után január 1-jétől – a tavaly áprilisban meghozott európai bírósági döntés alapján – visszatért a bérfőzési szeszadó. Igen ám, de ez csak a hivatalosan működő bérfőzdéket sújtja, a gondtalan évek alatt engedély nélkül megnyitott magánfőzők, szinte teljes adómentességet élvezve, továbbra is az állam kegyeltjei, továbbra is uniós jogot sértve ezzel. A kuncsaftok zöme elpártolt a hirtelen jelentősen megdrágult legális főzőktől.
"Zugfőzdékben rotyog" - a riport a friss Szabad Földben.

Néhány további témát ajánlunk a Szabad Föld február 13-i számából:

 

Nem hallgathatunk
Minap beiktatták tisztségébe dr. Fekete Károlyt. A Tiszántúli Református Egyházkerület új püspöke interjút adott lapunknak.  Elmondta: nem törvényszerű, hogy mindig az a jó vagy rossz, amit az állam képvisel – az egyháznak minden esetben kritikusan és építő jelleggel kell viszonyulnia ehhez. Ami az ember javára van, ahhoz csatlakozni kell.
F. Tóth Benedek interjúja friss lapszámunkban található.

 

Bokrolgató munkások
Egy társadalom alkalmazkodóképessége azon múlik, hogy ha a válság lepörög a lakosság szintjére, akkor az emberek egyénileg tudnak-e változtatni az életükön.
Munkatársunk annak a nagy figyelmet keltő eseménynek járt utána, hogy lemondott a gyöngyfai polgármester. A hír önmagában még nem biztos, hogy riportra volna érdemes, ám az a bili, amit bejelentésével együtt kiöntött, annál inkább: Németh István a közmunkaprogram álságosságával indokolta távozását.
Hardi Péter riportja a február 13-i Szabad Földben.Farkasbőrbe bújt bárány - Nem árt, ha ismeri a veszélyeket!
Az enyhe télben virulnak a vírusok, köztük a bárányhimlő is. Egyre több a pöttyös gyerek az orvosi rendelőkben. A fertőzés után 10-14 nappal jönnek a tünetek.
 A bárányhimlő az esetek többségében enyhe lefolyású. A leggyakoribb szövődmény a hólyagos bőr felülfertőződése,
ami a gyógyulás után gyakran maradandó hegekkel jár. Olykor azonban ennél súlyosabb bajokat – szívizom-, máj-, tüdő-, ízületi, csontvelőgyulladást – is okozhat. Az egyik leggyakoribb idegrendszeri szövődmény a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás. Ritkán ugyan, de a fertőzés halálos kimenetelű is lehet.
Friss lapszámunkban fontos információkat talál a bárányhimlőről - ezzel együtt az Ebola-helyzetről ("Titokzatos tünetek") és a Magyarországon kitört influenza-járványról ("Bennünket sem kímél") készítettünk összeállítást. Hosszú idő után egy már-már elfeledett ragályról is beszélni kell: a nagyarányú oltásmegtagadás nyomán az Egyesült Államokban több száz kanyarós esetet regisztráltak és kitört a kanyarópánik.

 

Pénzt hozhat az újság! - Előfizetőink már vásárolhatnak a 20%-os SPAR-KEDVEZMÉNY kuponokkal - jönnek az újabb kuponok!

Folytatódik, és egészen 2015. november 15-ig tart a Szabad Föld Előfizetői Programja. Az előfizetésüket fenntartó, illetve új előfizető olvasóink nagy értékű kuponokat találnak a számukra kézbesített lapban.
A 20%-os kedvezménykuponokat február 6-i lapszámunkban találták meg előfizetőink, február 18-ig érvényesek. A következő 1000 forintos kedvezménykupont jövő heti, február 20-ai lapszámunkban juttatjuk el előfizetőinkhez! Novemberig havonta folytatjuk! Érdemes most is előfizetni, a program az év végéig tart!
Előző lapszámainkban és honlapunkon (Szabad Föld és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. közös akciója a Szabad Föld előfizetőinek) részleteket talál a programról.

A leggyakoribb kérdések előfizetői programunkról:
Hol találom meg a hozzám legközelebb eső SPAR üzletet? - Meddig érvényesek a kuponok? -  15000 forint felett vásároltam, egyszerre két 1000 forintos kupont is beválthatok? -  Vehetek műszaki cikket is az 1000 forintos kedvezménykuponokkal? - A 20% kedvezménykupon gyűjtőkartonra is vonatkozik? - Hány kiló húst vehetek egyszerre, hogy érvényes legyen a 20%-os kedvezménykupon? - Összegyűrődött, megsérült a kuponom, elfogadják? - SuperShop-pontot kapok azon termékek után, ahol igénybe veszem a 20%-os kedvezménykupont? - Egyszerre használhatom a kétféle kupont? - A négy darab 20%-os kupon csak egyszerre használható fel?

Az előfizetéssel kapcsolatos kérdések pedig:
Meddig tart a Szabad Föld Előfizetői Program? -  Szabad Föld-előfizető vagyok, hogy kapom meg a kuponokat? - Nem fog elveszni a kuponom? - Átruházhatóak a kuponok? - A kuponok érvényességéhez szükséges az előfizetést igazoló nyugta? - Szabad Föld-előfizetésem van, mikor jár a kedvezmény? - Ha most fizetek elő Szabad Földre, akkor is részt veszek
az Előfizetői Programban?

Ezek is érdekelhetnek