Közeledik a zárás - Nincs esély?

MÁR CSAK PÁR HÉT, és nem vásárolunk vasárnaponként: március 15-én hatályba lép az erre vonatkozó törvény. A kereskedők február utolsó munkanapjáig jelezhetik illetékes önkormányzatuknál, ha mentesülni szeretnének a kötelező zárva tartás alól.

Ország-világHardi Judit2015. 02. 21. szombat2015. 02. 21.

Kép: enying kertészet dísznövény árusítás faiskola cserép palánta 2008 08 27 Fotó: Kállai Márton

Közeledik a zárás - Nincs esély?
enying kertészet dísznövény árusítás faiskola cserép palánta 2008 08 27 Fotó: Kállai Márton

Tulajdonos vagy annak segítő családtagja és pár alkalmazott: néhány hét múlva már csak velük találkozhatunk a hét utolsó napján a kisebb üzletekben. Hogy mit jelent a kisebb? Kétszáz négyzetméternél nem nagyobb. Ennek értelmében – és a tulajdonosi jelenlét megkövetelése miatt – a multik és a nagyobb hipermarketek automatikusan kiesnek a körből, esélyük sincs mentességet kapni. Lazult viszont a törvény: a családon kívül már négy alkalmazott is jelen lehet a nyitva tartó boltokban vasárnaponként. Bejelentése óta a rendelet sokat változott, és még most, pár héttel az érvénybe lépése előtt sem gránitszilárdságú.

Mentesültek például a méretkorlát alól a kertészetek és az építőanyag-kereskedők. Azonban ezekben az üzletekben csak tulajdonos (és családtag) szolgálhat ki. És ugyanígy megúsznák a zárva tartást a kikötőkben található boltok, üzletek. Nyitva lehetnek szezonban az éjjel-nappalik is, amen?nyiben a Balaton, a Tisza-tó vagy a Velencei-tó partján állnak.

A százszázalékos vasárnapi bérpótlék bevezetéséről a jövő héten dönt a parlament.

A folyamatos változtatás reményt adhat a kereskedőknek, 15 nappal a rendelet érvénybe lépése előtt folyamodhatnak mentességért önkormányzatukhoz. Vagyis alig egy hetük maradt a kérvényezésre, miközben hét elején (lapzártánkig) a jogszabályt még ki sem hirdették.

Innen szép nyerni.