Kritikus tömeg Veszprémben

A jobboldal fellegvárának tartott körzetben bukott el a Fidesz kétharmada. A városban, ahol egy éve még fölényes győzelmet aratott az azóta már Brüsszelben EU-biztosként dolgozó Navracsics Tibor. A szavazatok többségét a független, ám a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltán kapta.

Ország-világHardi Judit2015. 02. 27. péntek2015. 02. 27.

Kép: Veszprém, 2015. február 22. Kész Zoltán független jelölt leadja szavazatát az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a veszprémi Városi Művelődési Központban kialakított szavazókörben 2015. február 22-én. MTI Fotó: Nagy Lajos , Fotó: Nagy Lajos

Kész Zoltán
Veszprém, 2015. február 22. Kész Zoltán független jelölt leadja szavazatát az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a veszprémi Városi Művelődési Központban kialakított szavazókörben 2015. február 22-én. MTI Fotó: Nagy Lajos
Fotó: Nagy Lajos

Nem tengett túl a választási kedv vasárnap a veszprémiekben. A szavazásra jogosultak nem egész 43 százaléka élt csupán választójogával.

Az időközi választáson – mint azt az eredmények mutatják – a Fidesz szimpatizánsai inkább otthon maradtak, míg az ellenzék támogatói az urnákhoz járultak. Nem így tavaly ősszel, az önkormányzati választásokon. Pedig a tét most sokkal nagyobb volt: a legerősebb kormánypárt kétharmados többsége múlott rajta.

Politikai elemzők a Fidesz–KDNP szavazóinak távolmaradását a kormányból való kiábrándultságként értelmezik, és inkább tartják a kormány vereségének, mint Kész győzelmének a veszprémi eseményeket.

Tény, hogy a vereséget Orbánék sem hagyhatják szó nélkül, és bár a hétfői nyilatkozatok nagy része nem feltétlen nagy kudarcként elemzik az eseményeket, bizonyára nem véletlen a hirtelen összehívott rendkívüli Fidesz-gyűlés a választás utáni napra időzítve. A tavalyi három sikeres választás után idén kevésbé volt népszerű a vezető kormánypárt: nem kértek a szavazók az időközi választásokon jelöltjeikből, sem Újpesten (az MSZP-s jelölt nyert), sem Ózdon (ott a Jobbik aratott), és most Veszprémben sem.

A választás eredményéből az egyértelműen látszik, amit a közvélemény-kutatások már megmutattak: a Fidesz népszerűsége nagyot csökkent, ám kormányváltó hangulatról nem beszélhetünk, hiszen a szavazók nem álltak át tömegesen másik párthoz (bár a Jobbik szimpatizánsainak száma is emelkedett), inkább a bizonytalanok táborát növelik és könnyen átszavaznak bárkire, aki nem fideszes. Vagy inkább el sem mennek voksolni. Kérdés, hogy ezt a kritikus tömeget vissza tudja-e csábítani a Fidesz, vagy meg tudja-e szólítani másik párt. A győztes Kész Zoltán azt ígéri, parlamenti képviselőként a hatalom kritikusa lesz – kérdés, hogy függetlenként mennyire lesz erős.

Ezek is érdekelhetnek