Már keresik az új börtön helyét

Zsúfoltság, nem megfelelő körülmények, bántalmazások – a magyar börtönviszonyok nem minden esetben megfelelőek. Emiatt már az Európai Tanács szakértői is elmarasztalták a magyar büntetés-végrehajtási intézményeket. Az állapotok javítása érdekében döntés született: új börtön épül pár éven belül.

Ország-világhj2015. 02. 02. hétfő2015. 02. 02.
Már keresik az új börtön helyét

Férőhelybővítés és a nemzetközi elvárásokhoz való igazodás – így indokolta meg a Belügyminisztérium, miért van szükség új börtönre. Az intézmény helyét még keresik, de az már most biztosnak látszik, hogy önkormányzati tulajdonú, térítésmentesen felajánlott, legalább négyhektáros terület lesz az ideális. A börtönt körülbelül ötszáz fő befogadására tervezik, és fontos, hogy az érintett önkormányzat részt vegyen az építkezésben és működtetésben, illetve, hogy legyen a közelben munkalehetőség.

Az új börtön 250 alkalmazottat igényel, a dolgozók negyedénél felsőfokú végzettség, a többieknél középfokú iskolai végzettség elvárt. A beruházás várhatóan 2017-ben kezdődik majd el, az elítélteket pedig 2018–2019-től küldhetik az új intézménybe a bíróságok.