Még a kampány előtt találkozni akart a pápával a kancellár - Nem üres kézzel érkezett

Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Angela Merkel német kancellárt, aki immár másodszor találkozott a katolikus főpappal, hiszen a Szentatya beiktatásán is részt vett.

Ország-világMunkatársunktól2015. 02. 28. szombat2015. 02. 28.

Kép: Feb 21, 2015 - Vatican City State (Holy See) - POPE FRANCIS meets german Chancellor ANGELA MERKEL at the Vatican., Image: 219173493, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

Pope Francis Meets German Chancellor Angela Merkel - Feb 21 2015
Feb 21, 2015 - Vatican City State (Holy See) - POPE FRANCIS meets german Chancellor ANGELA MERKEL at the Vatican., Image: 219173493, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia

A pápa és a kancellár beszélt Európa közösségi értékeiről, arról, hogy olyan fejlődésre kell törekedni, amelynek középpontjában az emberi méltóság, a szubszidiaritás (kölcsönös kisegítés) és a szolidaritás elvei állnak.

A kancellár nem érkezett üres kézzel vendéglátójához, Friedrich Hölderlin német költő műveinek 3 kötetét ajándékozta Ferenc pápának eredeti 1905-ös kiadásban és Wilhelm Furtwängler zeneszerző műveit több mint száz CD-n. „Nem tudom, lesz-e ideje mind meghallgatni” – mondta a pápának Merkel. A vatikáni találkozó után a római német szemináriumban tartott sajtótájékoztatón a kancellár közölte, hogy Ferenc pápával arról a gazdaságról is beszélt, amelynek „az embert kellene szolgálnia”.

A Berlinből Rómába tartó repülőgépen Merkel az újságíróknak elmondta, hogy a németországi választási kampány előtt találkozni akart az egyházfővel. Hozzátette, hogy elolvasta azt az interjúkötetet, amelyet még mint Buenos Aires érsekével készítettek Jorge Mario Bergoglióval, és elgondolkodtatta, hogy „mindketten diktatúrában éltünk”.

Ezek is érdekelhetnek