Metróznak a moszatok

Első hallásra furcsa hír látott napvilágot: Amerikában háromezer metrókocsit süllyesztettek az óceánba, hogy megvédjék a tengeri élővilágot. De vajon miért jobb a tengerfenék, mint a MÉH-telep?

Ország-világU. Á.2015. 02. 12. csütörtök2015. 02. 12.

Kép: **ONE IN A SERIES OF NINE PHOTOS**An old New York City subway car is dropped from a barge into the Atlantic Ocean off the coast of Delaware, Tuesday, Oct. 7, 2008. The subway cars are used to form an underwater reef which is a habitat for sea creatures. (AP Photo/Mike Derer), Fotó: Mike Derer

Metróznak a moszatok
**ONE IN A SERIES OF NINE PHOTOS**An old New York City subway car is dropped from a barge into the Atlantic Ocean off the coast of Delaware, Tuesday, Oct. 7, 2008. The subway cars are used to form an underwater reef which is a habitat for sea creatures. (AP Photo/Mike Derer)
Fotó: Mike Derer

Röviden: mert belakják a halak. Hosszabban: a tengeri élővilág alapját olyan moszatok, algák és hínárfélék alkotják, amelyeknek szilárd talaj kell a megtapadáshoz. Nélkülük a vízi világ egyensúlya felborulna, ami súlyos következményekkel, akár állatfajok kihalásával járna.

A környezeti károk mérséklésére találta ki a New York-i közlekedési társaság, hogy az elhasznált metrókocsikat a tengerfenékre küldi, hogy növelje a vízi világ életterét. A kocsikból kiszedték az összes műanyag kábelt, kigőzölték a vegyi anyagokat, mielőtt bedobták volna az óceánba. Így már nyugodtan beléjük költözhet a tenger élővilága.

Ezek is érdekelhetnek