Minek köszönhető? Átlagosan hat évvel emelkedett az emberiség várható élettartama

Körülbelül 80 millió fővel gyarapodott a világ népessége tavaly, 2015 első hónapjában már nagyjából 7,3 milliárd ember lakja a földgolyót. Nemcsak többen vagyunk, hanem tovább is élünk: 1990-hez képest átlagosan hat évvel – derült ki a Washingtoni Egyetem kutatóinak jelentéséből. Minek köszönhető a növekvő élettartam?

Ország-világH. E.2015. 02. 03. kedd2015. 02. 03.
Minek köszönhető? Átlagosan hat évvel emelkedett az emberiség várható élettartama

A tehetősebb országokban óriási eredményeket ért el az orvostudomány a rák- és a szívbetegségek gyógyításában, a szegényebb területeken pedig érezhető a halálos fenyegetést jelentő betegségek elleni együttes fellépés hatása. A gyomor- és bélhurut, a kanyaró, a tbc, a HIV-vírus és a malária ma már megfelelő orvosi kezelés mellett jó eséllyel túlélhető.

Bizonyos krónikus betegségeket azonban elhanyagoltak, ezek egyre inkább fenyegetik az emberiséget. Közéjük tartoznak a drogfogyasztással összefüggő kórok, a májzsugor, a cukor- és a vesebaj. Bár az AIDS miatti halálozások száma a 2005-ös csúcs óta az egész világon csökkent, Fekete-Afrika 48 országából húszban még mindig ez a korai elhalálozások leggyakoribb oka.

Ezek is érdekelhetnek