Tállai az ekáer-ről: a rendeletbe sok könnyítés került

Kevesebb lesz a gond. - Egyszerűsítették és könnyítették az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (ekáer). A törvény lapzártánkkor még a köztársasági elnök előtt van, a részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendeletet ezen a héten hozzák nyilvánosságra, és március 1-jén lép hatályba. A kockázati biztosításra vonatkozó részt március 11-től kell alkalmazni.

Ország-világMunkatársunktól2015. 02. 27. péntek2015. 02. 27.
Tállai az ekáer-ről: a rendeletbe sok könnyítés került

A január elsejétől érvényes rendszer célja az áfacsalás kiszorítása az országból. Eddig több mint 30 ezer ügyfél regisztrált a rendszerben, és 704 ezer esetben kértek ekáer-számot.

A mostani rendeletbe sok könnyítés került – vázolta hétfőn egy sajtótájékoztatón Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Egyes tevékenységek például kikerülnek a rendszer hatálya alól: mentességet, egyszerű bejelentési módot lehet majd kérni tevékenység és árbevétel (éves 300 milliárd forint árbevételű és köztartozásmentes cégek) alapján. A rendszerből kikerülnek a más törvények által szabályozott cikkek, a jövedékiadó-köteles és a vámfelügyelet alatt álló termékek, a gyógyszerek, a veszélyes hulladékok és a fémek, a postai küldemények. De módosítás várható a súly- és értékhatárra vonatkozóan is. Az államtitkár hangsúlyozta: amennyiben a gyakorlat újabb módosításokat kíván meg, a szakma partnerként számíthat a kormányra.

Ezek is érdekelhetnek