Tiltólistás cseppek

A Nemzetközi Dopping Szervezet januártól tiltólistára tette a kobaltot. A kobalt nyomelem, ártalmatlan az egészségre, de nagy mennyiségben bejutva a szervezetbe, fokozhatja a sportolók teljesítményét. Így a Béres Csepp és a Béres Csepp Extra is „doppingtiltólistára” került, mert mindkét készítmény tartalmaz kobaltot.

Ország-világ(k. g.)2015. 02. 26. csütörtök2015. 02. 26.

Kép: béres csepp illusztráció táplálék kiegészítő ital tea csésze 2015 02 15 Fotó: Kállai Márton

Tiltólistás cseppek
béres csepp illusztráció táplálék kiegészítő ital tea csésze 2015 02 15 Fotó: Kállai Márton

Aki tehát csupán az egészségét kívánja megőrizni, a Magyar Doppingellenes Csoport szerint nyugodtan fogyaszthatja a kétféle Béres-szert, ám az élsportolóknak tilos. A kobalt hatásfokozó tulajdonságát régóta ismerik, ám eddig úgy vélték, az nem olyan nagy, és a használata sem annyira általános, ami indokolná, hogy tiltsák a versenysportolók számára.

A patikaszer készítői „csöppet sem” változtatnak a Béres Cseppek összetevőin, nem veszik ki közülük a kobaltot, hiszen a vérképzést elősegítő fontos nyomelem, az emberi szervezetnek szüksége van rá. Naponta átlagosan 20 és 1000 mikrogramm közötti mennyiséget fogyasztunk el belőle. A Béres Csepp napi adagjában 83 mikrogramm található. Mindkét készítmény minőségét, biztonságosságát és hatásosságát megvizsgálták, a cseppek ezek alapján kaphatták meg a forgalomba hozatali engedélyt.

Ezek is érdekelhetnek