'Derűs mozi egy szerethető kutyáról', vagy 'Mancs emlékét sértő alkotás'? Áll a kutyabál

Mancsot, a világot járt mentőkutyát, aligha kell olvasóinknak bemutatnunk. Egyéves korától emberi életeket mentett, aztán tizenkét évesen mégsem a romok alatt érte utol a hősi halál, hanem tüdőgyulladás vitte el.

Ország-világ(keresztény)2015. 03. 31. kedd2015. 03. 31.
'Derűs mozi egy szerethető kutyáról', vagy 'Mancs emlékét sértő alkotás'? Áll a kutyabál

Sorsa megihlette Pejó Róbert filmrendezőt. Igaz, nem dokumentumfilmet készített, hanem „derűs családi mozit egy szerethető kutya és gazdája különleges kapcsolatáról”. Ám a bemutatót némi vihar előzte meg.

A németjuhász kölyköt a Spider Mentőcsoport vezetője, Lehóczki László nevelte fel és képezte ki. Mancs és gazdája elválaszthatatlanok voltak, ám a munkakapcsolatuk aligha nevezhető derűsnek, hiszen tragédiákat éltek át együtt. Lehóczki elmondta: a bemutató előtt azért szerveztek demonstrációt Mancs miskolci köztéri szobránál, mert „ez a film Mancs emlékét és a Spider Mentőcsoportot egyaránt sérti”. A megemlékezésre budapesti, nyíregyházi, szolnoki, egri mentők is eljöttek, s azok a városlakók is, akik naponta mécsest gyújtanak, virágot tesznek a bronzkutya köré.

Ezután megnéztem a filmet, a vetítésen összesen hárman ültünk a teremben. A sok animáció kissé zavart – bár akadt benne pár humoros elem –, de végül is azt kaptam, amit a rendező ígért.

Lehóczki László továbbra is elutasítja, hogy a film készítői a hős kutya nevét használják. Szerinte a történethez a saját élete és a mentőcsoport munkája szolgált alapul, de elferdítve, néhol eltorzítva köszönnek vissza benne az általuk megélt esetek. Hiába állítja Pejó Róbert, hogy a film nem a Spiderről és Mancsról szól. Tárgyalások folytak, megegyezés nem született – csak egy film, ami a legilletékesebb tanú szerint nem hiteles…