Dolgoznak a csekkrobotok

Jelenleg még közüzemi és más fizetnivalóink 80 százalékát a postán, készpénzzel, sárga csekkeken egyenlítjük ki. Ez nem olcsó dolog, amiért akkor is fizetni kell, ha ugyanezt a bankkártyánkkal tesszük. Most – egyelőre csak húsz helyen – megjelentek a csekkfizető automaták, amivel sokat spórolhatunk. Ezeket a posta bevásárlóközpontokban állította fel Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen.

Ország-világohgy2015. 03. 02. hétfő2015. 03. 02.

Kép: posta csekkautomata e csekk befizetés elektronikus számla közüzem díjak rezsi 2015 02 10 Fotó: Kállai Márton

Dolgoznak a csekkrobotok
posta csekkautomata e csekk befizetés elektronikus számla közüzem díjak rezsi 2015 02 10 Fotó: Kállai Márton

A kézzel kiállított csekkeket ezeken nem fizethetjük be, csak a géppel kitöltötten megkapottakat. Az automatáknál csak kártyával fizethetünk, amiért a posta most már nem számol fel kezelési költséget, mivel a tranzakció vásárlásnak minősül. Sajnos elmaradtak az ígért fejlesztések, emiatt a speciális terminálok nincsenek kész. Ezért ha az ügyintézőnél bankkártyával fizetünk, még most is felszámolnak díjat, vagyis nem vásárlásnak, hanem befizetésnek minősül, ami egy-egy esetben 600-800 forintunkba is kerülhet. Vagyis ennyi pénzünk ugrik, ha ma a postán bankkártyával fizetünk. A posta kihelyezte automatáknál viszont ez már ingyenes szolgáltatás lesz.

A postánál nagyobbat lépett a Tesco: akár vevőcsalogató fogásként is értékelhető, hogy a cég 209 üzletében 226 terminált állított fel, melyek segítségével a vásárlók gyorsan, egyszerűen, kényelmesen fizethetik be a sárga csekkjeiket. Ehhez eddig a francia gázszolgáltató, a GDF Suez csatlakozott, így a régiós gázszolgáltatók ügyfelei már befizethetik esedékes csekkjeiket a Tesco áruházakban. Vélhetően sok vállalkozás él majd e lehetőséggel, s egyre több csekket egyenlíthetünk a terminálokon. Ám az áruházi automatákban jelenleg csak készpénzzel lehet fizetni, de továbbfejlesztik a rendszert, s az időtől kezdve már a kártyákat is elfogadják. Most egyelőre a kasszáknál kell fizetnünk, mivel az automata a fehér vagy sárga színű csekkeket csak beolvassa, majd papírdarabra úgynevezett QR-kódot nyomtat, s ezt kell a pénztárosnak átadni, aki azt leolvassa, és „máris” fizethetünk is. (A QR-kód lényegében egy négyzet alakú mintás felület.) Tehát a vásárlással egy időben tudunk majd csekkeket befizetni, nem kell ezért a postára menni.

Ezek is érdekelhetnek